FN Brno: Pupečníková krev – poklad, nebo biologický odpad?

12.07.2017 11:32

Stále častěji se mluví o využívání pupečníkové krve a kmenových buněk v ní obsažených pro moderní regenerativní medicínu. Pupečníková krev je krev právě narozeného dítěte, která zůstává v placentě a v pupečníku po přestřižení pupeční šňůry. Pupečníková krev a pupečníková tkáň (to je část pupeční šňůry dítěte. Tkáň pupečníku je hmota, která obklopuje cévy pupečníku) jsou bohatým zdrojem kmenových buněk. A právě to je zdrojem dalšího vývoje regenerativní medicíny. Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno spolupracuje v této záležitosti velmi úzce s Národním centrem tkání a buněk.

FN Brno: Pupečníková krev – poklad, nebo biologický odpad?
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

V okamžiku porodu je pozornost soustředěna na dítě. Spolu s dítětem však odchází vzácné tkáně, které zajišťovaly jeho vývoj, jako jsou pupečníková krev, pupečníková šňůra, placenta. Porod je proto jedinečnou, neopakovatelnou šancí nelikvidovat je jako biologický odpad, ale dát prostřednictvím nich do budoucna šanci vlastnímu dítěti, příbuzným a ostatním lidem ve zdravotní nouzi. Díky specifickým postupům jako je např. množení buněk a ovlivnění jejich vlastností lze například pupečníkovou krev nebo pupečníkovou tkáň, které byly původně pouhým biologickým odpadem, přeměnit na lék. Odběr pupečníkové krve je bezbolestný a zcela bezpečný pro matku a dítě.

Kmenová buňka je buňka, která ještě není specializovaná a nezná svůj úkol. Tato schopnost kmenových buněk za běžných okolností umožňuje tělu vytvářet nové buňky a opravovat tak poškozené nebo opotřebované části tkání a orgánů. V průběhu života kmenové buňky stárnou a nedokáží udržovat krok s každodenními požadavky organismu. Dospělé kmenové buňky fungují méně a méně a právě to je příčinou rozvoje známých příznaků stárnutí. Kmenové buňky mají mnoho neopakovatelných vlastností. Perinatální kmenové buňky obsažené v pupečníkové krvi, tkáni pupečníku a placentě jsou snadno dosažitelné. Jsou nezatížené životní stylem, stárnutím, viry a vlivem okolního prostředí. A mají možnost trvale uchovat unikátní vlastností.

Cílem regenerativní medicíny je zlepšit a zrychlit procesy hojení, zpomalit stárnutí a pomoci organismu nahradit narušenou nebo ztracenou tkáň.

Další informace najdete ZDE

Edukační video naleznete na nemocničním kanálu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…