FN Hradec Králové: Tým z oční kliniky provedl v Jordánsku rekordních 258 operací šedého zákalu

08.12.2018 7:34

Rekordních 258 operací šedého zákalu provedl v Jordánsku během osmi dnů na konci listopadu tříčlenný tým z Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové v rámci působení mezinárodního projektu Ministerstva vnitra MEDEVAC. Celkem se jednalo o sedmou misi hradeckých specialistů v Jordánsku, během jejich dubnové návštěvy odoperovali šedý zákal v 211 případech.

FN Hradec Králové: Tým z oční kliniky provedl v Jordánsku rekordních 258 operací šedého zákalu
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Bylo to pro celý tým velmi náročné. Ten rekordní počet operací, které jsme provedli, je již skutečně na hranici chirurgických možností,“ řekla prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D., FEBO, přednostka Oční kliniky FN HK, která na misi působila společně s kolegou MUDr. Liborem Hejskem Ph.D., FEBO a Leonou Kvasničkovou Lic.

Operace šedého zákalu byla určena pro pacienty, kterým by bez zákroku postupně hrozila slepota. V 90 procentech se jednalo o syrské uprchlíky, část z nich pocházela přímo z utečeneckých táborů, tým také provedl několik operací chudých Jordánců. „Převážně se jednalo o starší pacienty, muže i ženy. Pro mnoho z nich to byla první návštěva u lékaře a tak ta komunikace s nimi je velmi obtížná,“ uvedla profesorka Jirásková. Tým hradecké oční kliniky by se v Jordánsku neobešel bez pomoci personálu místní nemocnice, který prováděl například výběr a přípravu pacientů.

Program MEDEVAC je vládní, zdravotně humanitární program České republiky, který se od roku 1993 zaměřuje na lékařskou péči zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených humanitární krizí či přírodní katastrofou nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…