FN Plzeň otevřela psychiatrickou kliniku téměř za půl miliardy

24.02.2022 7:33 | Tisková zpráva

Fakultní nemocnice (FN) Plzeň zahajuje novou éru psychiatrické péče otevřením nového pavilonu Psychiatrické kliniky v areálu na Lochotíně. Výstavba čtyřpatrové budovy za 457 milionů korun začala v září 2018, první pacienty přijme v řádu několika dní.

FN Plzeň otevřela psychiatrickou kliniku téměř za půl miliardy
Foto: fnplzen.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Plzeň

Nová klinika nabídne vyšší komfort jak pacientům, tak zaměstnancům. Bude odpovídat koncepci reformy psychiatrické péče. Zvýší se počet lůžek ze 76 na 90. Dokončení pavilonu se kvůli pandemii koronaviru protáhlo o více než dva roky. Počet psychiatrických pacientů neustále narůstá, i vinou pandemie koronaviru, a plzeňská psychiatrická klinika je jediným zařízením v regionu poskytující akutní psychiatrickou péči pro pacienty všech psychiatrických diagnóz.

Slavnostního otevření pavilonu v úterý 22. února se zúčastnilo vedení Fakultní nemocnice Plzeň, za město Plzeň primátor Pavel Šindelář, dále bývalý primátor a současný ministr kultury Martin Baxa, plzeňský biskup Tomáš Holub či Běla Jensen, zakladatelka hnutí Stonožka.

„Fakultní nemocnice v Plzni díky dokončení Psychiatrické kliniky získala další budovu do zdejšího komplexního areálu nemocnice, který je ojedinělý. V březnu by navíc nemocnice měla začít s další stavbou. A to Obláčku snů světově známé architektky Evy Jiřičné. Chtěl bych popřát fakultní nemocnici, aby jí budova psychiatrie sloužila a aby především ubývala onemocnění vyžadující léčbu duše,“ uvedl po slavnostním zahájením provozu primátor města Plzně Pavel Šindelář.

„Nová Psychiatrická klinika přinese pacientům z celého jihozápadu Čech mnohem vyšší komfort a vytvoří bezpečné a klidné terapeutické prostředí. Pro diagnostickou, léčebnou, ošetřovatelskou a konsiliární akutní lůžkovou péči navýšíme počet lůžek z původních 76 na 90, k dispozici bude i více ambulantních provozů s preventivní, krizovou, rehabilitační a psychosociální péčí. Rádi bychom naši péči zaměřili na nabídku denních stacionářů. Rozšíření ambulantní péče přinese pacientům větší pohodlí a menší potřebu hospitalizací,“ uvedl přednosta Psychiatrické kliniky FN Plzeň Jan Vevera.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Mnohem větší prostor získá psychoterapie, fyzioterapie, ergoterapie (nácvik hrubé a jemné motoriky) i arteterapie (léčba uměním – hudba, poezie, divadlo, výtvarné umění). Zásadní je také venkovní a vnitřní atrium s travnatými prostory a zelení, které bude pro řadu pacientů dočasně jediným místem, kam mohou jít na procházku, relaxovat na čerstvém vzduchu nebo si dopřát venkovní aerobní aktivity. V pavilonu jsou prostory pro denní stacionáře, kam budou pacienti chodit denně zhruba tři měsíce. Je určen pro pacienty, kteří nepotřebují hospitalizaci, ale intenzivnější formu pomoci. Pro tři devítičlenné skupiny jsou zde i kreativní dílny s keramickou pecí či kuchyňská linka, díky níž se psychiatričtí pacienti budou postupně zapojovat do běžného života. Pavilon je částečně krytý zelenou střechou, pro pacienty byl vybudován i přírodní amfiteátr.

„Počet vyšetření pacientů akutně žádajících o psychiatrickou pomoc setrvale narůstá, obzvlášť poslední dobou v souvislosti s pandemií, a týká se to nejen dospělých, ale i dětí. Vážím si podpory Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, díky kterému jsme mohli do výukové místnosti pořídit moderní interaktivní tabuli s projektorem. Zároveň nám tento partner zajistil finanční krytí pro speciální dětskou arteterapii, která do léčby zařadí tvůrčí a umělecké prvky, například keramiku. Jsem opravdu rád, že můžeme nabídnout vysoce moderní a plně vybavené prostředí pro léčbu všech druhů duševního onemocnění a věřím, že jsme skutečně na začátku nové éry psychiatrické péče na jihozápadě Čech,“ dodal ředitel FN Plzeň Václav Šimánek a vzpomněl, že první myšlenka na výstavbu nového pavilonu přišla v září 2014. Kromě myšlenky byla potřeba víra a síla. V únoru 2022 byl díky tomu pavilon uveden do provozu.

Běla Jensen, zakladatelka Stonožky, při slavnostním zahájení pronesla, že Plzeň bude díky novému pavilonu psychiatrické kliniky opět nejlepší. Biskup Tomáš Holub zdůraznil, že zdravotníci se v tomto typu zařízení setkávají s lidskou křehkostí, kterou jsme se naučili tlumit, aby bolest člověka úplně nezničila.

„Celkové náklady na stavbu nové kliniky činily 457 milionů korun. Největším podílem 268,4 milionu korun podpořila projekt Evropská unie, ze státního rozpočtu jsme získali dotaci ve výši 47,3 milionu korun a zbylých 141,3 milionu korun putovalo z rozpočtu nemocnice,“ vyčíslil náměstek pro investice a nákup Libor Svoboda. Dalších téměř 22 milionů korun bylo vyčleněno na pořízení vybavení kliniky a 11 milionů na nákup nábytku.

Psychiatrická klinika byla v Plzni zřízena v 50. letech minulého století a od poloviny 80. let sídlí v areálu FN Lochotín. Je jediným zařízením v regionu, které je schopno poskytnout akutní psychiatrickou péči pro pacienty všech psychiatrických diagnóz. Ročně je zde hospitalizováno cca 1 000 pacientů a zdravotníci provedou 9 000 ambulantních výkonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…