FNUSA: Jedna ze sedmi těhotných žen je zasažena gestačním diabetem, počet diabetiků stále roste

11.11.2017 9:02

Mezinárodní diabetologická federace (IDF) stanovila 14. listopadu Světovým dnem diabetu (WDD – World Diabetes Day). Tato celosvětová aktivita směřuje k rozšíření povědomí o závažnosti komplikací diabetu u široké veřejnosti, stejně tak jako k podpoře lidí, u kterých bylo onemocnění diabetem již diagnostikováno.

FNUSA: Jedna ze sedmi těhotných žen je zasažena gestačním diabetem, počet diabetiků stále roste
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Cukrovka je nejčastější příčinou: slepoty, amputace dolních končetin, selhání ledvin a ¾ pacientů diabetem umírá v důsledku kardiovaskulárních komplikací. Trvá přitom zhruba 7 let, než se symptomy cukrovky projeví. Pokud je cukrovka odhalena včas a je nasazena adekvátní léčba, je možno nemoci předejít či výrazně oddálit vznik komplikací a v mnoha případech zabránit vzniku a rozvoji diabetu.

V roce 2013 se odhadovala celosvětová prevalence diabetu na 380 miliónů a je očekáván vzestup na 590 miliónů v roce 2035. Jedna ze sedmi gravidit je v současnosti zasažena gestačním diabetem (GDM) a IDF očekává, že 21 mil. těhotenství bylo v roce 2015 komplikováno zvýšením glykémie nad normu. „Vzhledem k výraznému nárůstu počtu pacientek s GDM se naše pracoviště snaží o centralizaci péče o těhotné s diabetem do specializovaných center, kde se snažíme o co nejtěsnější kompenzaci diabetu v této krásné a také velmi důležité části života nastávajících maminek,“ sdělil Jindřich Olšovský, vedoucí Diabetologického centra a zástupce přednosty II. interní kliniky FNUSA. Péče o těhotné je vždy týmovou prací diabetologa a gynekologa. Musíme také připomenout, že až u poloviny žen s GDM hrozí následně rozvoj diabetu 2. typu. Důsledky GDM zřejmě ponesou i potomci těchto matek, kteří budou mít vyšší riziko vzniku metabolického syndromu v prvních 7-11 letech života a následně také diabetu 2. typu v dospělosti. Příčin negativního trendu nárůstu diabetu v době těhotenství je jistě více, často bývá zmiňována obezita stejně jako odsouvání mateřství do pozdějšího věku.

„Počet pacientů s cukrovkou stále přibývá, což sledujeme v nárůstu počtu pacientů. Dnes má naše Diabetologické centrum v péči přibližně 2000 sledovaných pacientů. S cukrovkou se čím dál častěji setkáváme u osob v produktivním věku, proto je záchyt tohoto onemocnění co nejdříve velmi důležitý,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„V oblasti léčby diabetu poskytujeme péči nemocným s DM 1. i 2. typu, léčba diabetu je komplexní ve spolupráci s nutričním terapeutem, kdy je kladen důraz na dietní a režimová opatření. Velký pokrok v technologiích v léčbě diabetu nám přinesl v posledních letech mimo jiné možnost kontinuálního sledování glykémie s přenosem těchto dat do mobilních telefonů nebo cloudových úložišť,“ informoval MUDr. Petr Žák z diabetologického centra FNUSA a doplnil: „Do budoucna se dá očekávat rozvoj oblasti e-health a komunikace s pacienty v reálném čase na bázi mobilních aplikací.“

Univerzálním logem diabetu je od roku 2007 modrý kruh. Kruh je symbolem jednoty a moudro praví, že „v jednotě je síla“, která jediná je klíčem k úspěchu. Modrá barva symbolizuje oblohu, již mají všichni na planetě Zemi společnou a současně je i symbolem Organizace spojených národů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…