FNUSA: První minuty, hodiny i dny po cévní mozkové příhodě přibližuje nová publikace

18.11.2016 9:07

Pacientům a jejich rodinám, kterým do života zasáhla cévní mozková příhoda, je určena nová publikace, kterou v těchto dnech vydal cerebrovaskulární výzkumný program (Stroke) Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC).

FNUSA: První minuty, hodiny i dny po cévní mozkové příhodě přibližuje nová publikace
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

„Podává ucelené informace o onemocnění a jeho vlivu na pacienta. Dotýká se všech relevantních témat, od přijetí pacienta do nemocnice a popisu vyšetření, přes případné komplikace, až po rehabilitaci a následnou péči,“ uvedla jedna z autorů Hana Pokorná. Publikaci vytvořila spolu s šéfem výzkumného programu doc. Robertem Mikulíkem, kolegou MUDr. Ondřejem Volným a řadou dalších odborníků z mnoha oblastí medicíny a péče.

Cévní mozkové příhody (CMP) jsou celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou trvalé invalidity. CMP ve světě podle statistik zabíjí každých šest vteřin. V České republice ročně postihne 42 tisíc lidí, z toho 12 tisíc na její následky zemře. Obecně se onemocnění spojuje spíše se staršími lidmi, nemoc ale postihuje i mladší ročníky. Ve světě ročně prodělá CMP 83 000 lidí mladších dvaceti let.

Brožura začíná podrobným zmapováním prvních minut, hodin a dnů pacienta s CMP. Následně jsou představeny používané zobrazovací metody, dysfagie – porucha polykání, logopedická péče či rehabilitace. Přiblíženy jsou psychické změny pacienta i následná péče. Kapitola Cévní mozková příhoda detailně pak ukazuje rizikové faktory, jednotlivé příznaky i jak včas a efektivně pomoci. Nechybí řada názorných obrázků a ilustrací a kontakty na související projekty a instituce. „Takto ucelená publikace nemá podle našich informací a hledání v Česku obdoby, na jednu srovnatelnou jsme narazili pouze v USA,“ přibližuje Ondřej Volný.

Primárně je publikace zdarma nabízena pacientům po CMP a jejich příbuzným. Další informace a publikaci ke stažení lze najít na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…