FNUSA: První operace BAHA sluchadel v Jihomoravském kraji

23.09.2016 12:24

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku (KOCHHK) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) a LF MU zajišťuje komplexní diagnostickou a léčebnou péči pacientům s poruchami sluchu a od r. 2012 úspěšně rozvíjí činnost Centra kochleárních implantací.

FNUSA: První operace BAHA sluchadel v Jihomoravském kraji
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Na našem pracovišti byly 31.8.2016 poprvé implantovány  kostní  sluchadla BAHA u 2 pacientů s těžkou poruchou sluchu. Jednalo se o první operace svého druhu v Jihomoravském kraji. „V prvním případě se jednalo o pacienta s vrozenou poruchou vývoje středouší a zevního zvukovodu, která znemožňovala použití standardního sluchadla pro vzdušní vedení. Druhý pacient trpěl nedoslýchavostí způsobenou oboustranným chronickým středoušním zánětem, u něhož trvalá sekrece uší limitovala použití běžného sluchadla,“ informoval přednosta KOCHHK Břetislav Gál.

Hlavním benefitem kostního sluchadla BAHA je fakt, že zvuk ze zevního procesoru „obchází“ přirozenou cestu zvukovodem a středním uchem.  BAHA je tak určena zejména pro pacienty, kteří nemohou nosit běžná sluchadla pro vzdušné vedení nebo jim z různých příčin standardní  typ sluchadla nevyhovuje.  Jde o pacienty s trvalým výtokem z uší u chronických zánětů zvukovodu a středouší, o pacienty s velmi úzkým či zcela nevyvinutým zvukovodem a u nejrůznější středoušní onemocnění, která jsou spojena s poruchou sluchu a nejsou vhodná k chirurgickému řešení.

Jedná se o implantační systém, který se skládá z titanového šroubu, který je voperován přímo do kosti za ušním boltcem.  Titanový implantát je pomocí spojky skrze kůži propojen s odnímatelným zvukovým procesorem sluchadla. Zvuk, který přichází do zvukového procesoru, je tak přenášen přímo do kosti a tzv. kostním vedením do vnitřního ucha.

V současné době používá systém Baha ve světě přes 35 000 pacientů. Před zavedením Bahy se  zkoušely různé jiné možnosti, byly to buď různé typy tradičních kostních sluchadel na pružině nebo s omezeným efektem, sluchadla na vzdušné vedení.

„Systém implantovaného kostního sluchadla je poměrně nákladný a podléhá schválení zdravotní pojišťovně pacienta. Jsme velmi rádi, že pro pacienty jihomoravského regionu je tento typ korekce sluchové vady v naší nemocnici zajištěn,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel svatoanenské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…