FNUSA zřídí COVID poradnu pro ORL pacienty

30.11.2020 10:06

Klinika Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU zřídí od 1. prosince 2020 COVID poradnu pro ORL pacienty s přetrvávající poruchou čichu. Právě porucha čichu a chuti se objevuje až u 60 procent osob nakažených virem COVID-19.

FNUSA zřídí COVID poradnu pro ORL pacienty
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Někdy je porucha čichu a chuti jediným symptomem (příznakem), kterým se onemocnění projevuje. Častěji jsou tyto poruchy diagnostikovány u mladších skupin nemocných.

„Během nemoci nelze pacienty vyšetřit kvůli vysokému riziku šíření infekčního aerosolu. Celkově se udává, že u větší části nemocných dochází k postupnému obnovení čichových funkcí do dvou až třech týdnů, týká se to zhruba 82 - 90 procent pacientů. Pokud však nedojde k úpravě poruchy čichu po 4 – 6 týdnech a současně došlo k vymizení dalších symptomů nemoci COVID-19, je vhodné ORL vyšetření,“ uvedla primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNUSA a LF MU MUDr. Pavla Urbánková, Ph.D. a dodala, že návštěva takové poradny by zahrnovala podrobnou anamnézu a základní ORL vyšetření včetně endoskopického vyšetření dutiny nosní. „Provedli bychom také objektivizaci poruchy čichu prostřednictvím testu parfémovaných fixů.“

Pacienti, kteří prodělali onemocnění COVID-19 a mají i po 4 - 6 týdnech od nemoci stále poruchy čichu, mohou napsat na mail covid.poruchycichu@fnusa.cz. Lékař ORL oboru na základě zaslaných a poté i doplněných informací navrhne vhodný postup a případně hned pacienta objedná k vyšetření na klinice ORL a chirurgie hlavy a krku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…