Fakultní nemocnice Brno: Hledá se 16 tisíc

18.10.2015 21:16

Udělat 16 tisíc kroků v areálu Fakultní nemocnice Brno - Bohunice – to je cílem dobrovolníků, pacientů s roztroušenou sklerózou (RS), jejich terapeutů a lékařů. V sobotu 3.října do Brna dorazila putovní expedice Nadačního fondu IMPULS. Ta v rámci celorepublikové akce Hledá se 16 tisíc, povzbuzuje lidi s roztroušenou sklerózou k pravidelnému pohybu a účasti na 5. ročníku cvičebního maratonu MaRS 2016.

Fakultní nemocnice Brno: Hledá se 16 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

„Cvičím, protože mi cvičení pomáhá zlepšit kondici, ale i stav mysli ovlivněný nemocí. Proto jsem při rehabilitaci v roce 2011 vymyslel 24hodinový maraton cvičení nás pacientů s RS (MaRS). Když si na poslední ročník přišlo zacvičit asi tisíc lidí, říkal jsem si, kde je těch zbývajících 16 tisíc? Tak mě napadlo, že je pojedeme hledat, podělíme se o zkušenosti a získáme je pro myšlenku pohybu a rehabilitace,“ vysvětluje Roman Kvapil, který se s nemocí potýká už 13 let.

Celá akce se odehrává pod patronací Nadačního fondu IMPULS. Expedice složená z dobrovolníků, pacientů a terapeutů vyrazila na „spanilou jízdu“ po 16 českých a moravských městech už 28. září. Za 16 dní urazí 16 set kilometrů, a společně s pacienty v jednotlivých městech ujde denně 16 tisíc kroků.„Léčba pohybem je nedílnou součástí terapie lidí s roztroušenou sklerózou. Pacienti se potýkají s únavou, depresemi, bolestivými spasmy a řadou dalších potíží, kde pravidelné cvičení pomáhá. Doufáme, že  tato akce přiláká lidi s tím to onemocněním a povzbudí je v tom, aby nemoci vzdorovali a rehabilitovali,“ říká Ondřej Kolařík, vedoucí fyzioterapeut LF MU a FN Brno. „V loňském roce se brněnského maratonu s RS zúčastnilo 40 lidí. Letos bychom rádi tento počet navýšili, a proto vítáme tuto putovní akci, která pomůže představit MaRS dalším lidem z Brna a okolí,“podotýká Ondřej Kolařík.

Krokování nebude jedinou aktivitou, která se v sobotu v brněnské nemocnici odehraje. Všem, kteří přijdou ve 14 hodin pod hlavní budovu (pavilón L) FN Brno na ulici Jihlavská 20, se v rámci programu představí pacientské sdružení Unie Roska Brno, lidé se dozví více o myšlence Maratonu s roztroušenou sklerózou, organizátoři jim představí fyzioterapeutické a rehabilitační programy. „Přímo namístě vyzkoušíme program pro  tréninkpaměti a mozku,samozřejmě s námi mohou lidé vše v klidu probrat“ doplnil Kolařík.S přípravou akce v Brně pomohou také studenti lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Stejně jako v ostatních 15 městech, i v Brně si účastníci poslechnou cestovatelské příběhy Aleše Zajíčka, pacienta s roztroušenou sklerózou, kterého nemoc nezastavila v jeho cestovatelských choutkách. Projel křížem krážem kus Evropy, navštívil Nepál, Kamčatku i Barmu, procestoval Filipíny.„Rozhodl jsem se podpořit organizátory tím, že s nimi absolvuji celou putovní expedici a popovídám, jak aktivně lze s nemocí žít. MaRS je především o pohybu, a moje „výletování" se bez této aktivity neobejde. Díky moderní biologické léčbě zvládám vše, co si umanu. Vezu s sebou vždy dostatek injekcí, a ty mi umožní procestovat zbylou polovinu světa, kam jsme s partnerkou ještě nezavítali. Jen si je nesmím zapomenout píchnout,“ říká s humorem sobě vlastním Aleš Zajíček. Společně s dalšími aktivními pacienty se pokouší nepodléhat různým mýtům, které o této nevyléčitelné nemoci panují, a bojuje s nimi pozitivním přístupem.

Expedice Hledá se 16 tisíc, navštíví kromě Brna i v dalších dnech Karlovy Vary, Plzeň, České Budějovice, Jihlavu, Žďár nad Sázavou, a čeká ji také Uherské Hradiště, Vsetín, Olomouc, Ostrava, Ústí nad Orlicí, Hradec Králové, Poděbrady, Liberec a Teplice. Turné uzavře 13. 10. od 14 hodin programem v Praze na Karlově náměstí.

O NF IMPULS

Nadační fond IMPULS vznikl roku 2000 s cílem podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v ČR. Přispívá i na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je provozovatelem celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS), jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Letos slaví výročí 15 let od svého vzniku. Více informací na www.nfimpuls.cz

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 tisíc nemocných s RS.  Na celém světě nemoc postihuje 2,5 miliónů lidí. Vyskytuje se hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Podle epidemiologických průzkumů se v ČR nejvíce vyskytuje RS na severu Čech. Lékaři to přisuzují zhoršenému životnímu prostředím v této oblasti. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz. Na nejčastější mýty o nemoci upozorňuje portálwww.bezmytu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…