Fakultní nemocnice Brno: Mammografický screening zachraňuje životy

04.06.2016 17:07

Mammografický screening znamená pravidelné preventivní vyšetřování žen bez jakýchkoli příznaků onemocnění s cílem zachytit rozvíjející se zhoubný nádor prsu v co nejčasnějším stadiu. Princip fungování mammografického screeningu vychází z předpokladu, že onemocnění zachycené v časné fázi je snáze léčitelné a vede k vyšší kvalitě a vyšší délce života pacientek.

Fakultní nemocnice Brno: Mammografický screening zachraňuje životy
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto.

Rakovina prsu (karcinom prsu) představuje v současnosti jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů České republiky:

  • V ČR je každoročně diagnostikováno více než 6 500 nových případů onemocnění, což je přibližně 133 pacientek na 100 000 českých žen.

  • Na následky karcinomu prsu zemře každý rok přibližně 2 000 českých žen, což odpovídá téměř 35 případům úmrtí na rakovinu prsu v přepočtu na 100 000 žen.

  • Mezi příčinami úmrtí ve věkové kategorii 20–54 let tak zaujímá karcinom prsu první místo.

V České republice má na mammografické vyšetření hrazené zdravotní pojišťovnou nárok každá žena od 45. roku věku. Zdaleka ne všechny toho využívají – velké procento žen prevenci rakoviny prsu zanedbává.

FN Brno chce touto cestou upozornit na význam včasné prevence: Čas je totiž nejúčinnější zbraní v boji s rakovinou, neboť včas odhalený malý nádor je slabým nepřítelem a současná medicína si s ním ví rady.

Mammograf je přístroj, který umí na rentgenových snímcích ukázat zhoubný nádor již tehdy, nemá-li žena žádné potíže a nic podezřelého si v prsech nehmatá. V tomto případě je obrovská šance na úplné uzdravení nebo alespoň mnohaleté přežití.

Mammografické vyšetření je trochu nepříjemné, není však bolestivé. Vzniklé mammografické snímky hodnotí lékaři. Nejsou-li na snímcích žádné podezřelé změny, je tím vyšetření ukončeno. Někdy nastane situace, že z mammografického snímku není možno přesvědčivě určit, zda je žena zdravá. V tom případě je doplněno vyšetření ultrazvukem.

Proč podstoupit vyšetření ve  FN Brno:

Radiologické oddělení Fakultní nemocnice Brno je vybaveno nejmodernějšími technicky vyspělými přístroji pro mammografii i ultrazvukové vyšetření a naši specialisté mají dlouholeté zkušenosti s diagnostikou nemocí prsní žlázy. Všechny snímky posuzují s odstupem a nezávisle na sobě dva lékaři.

Ultrazvukové vyšetření poskytuje jiné informace než mammografie, oba druhy vyšetření se ideálně doplňují. Platí, že ultrazvukové (sonografické) vyšetření nemůže nahradit vyšetření mammografem, může ho však významně doplnit a hodí se zejména pro vyšetřování prsů mladých žen, těhotných nebo kojících maminek. Vyšetření je nebolestivé. I na ultrazvukovém vyšetření je možné nalézt malá a nehmatná podezřelá ložiska, která vedou k včasnému stanovení diagnózy rakoviny.

Vyšetření se provádí jednou za dva roky. Vyšetření prsu je třeba podstupovat pravidelně, nestačí jen jednou za život. Je velmi dobré, dochází-li žena na jedno pracoviště, protože pro lékaře, kteří mammografické snímky hodnotí je velmi přínosné, mohou-li porovnávat starší a nové snímky mezi sebou. Má-li žena vyšetření provedeno pokaždé někde jinde, mohou lékařům uniknout jemné rozdíly a tím i viditelné známky malého nádoru v mammografii.

V případě podezřelého nálezu doplníme v jeden den v rámci jednoho pracoviště i klinické vyšetření s výpočtem míry rizika vzniku onemocnění nádorem prsu  a zajistíme další doplňující vyšetření jako kontrastní ultrazvuk a další,  včetně drobného odběru tkáně (biopsie) vhodnou metodou, pokud je toto nutné k dalšímu rozhodnutí.

Sledování pacientek ve vyšším riziku vzniku nádorového onemocnění zajišťuje na našem pracovišti senologická a onkologická ambulance, které zváží a doporučí vyšetření genetické se stanovením specifických mutací u pacientek s rizikovým nálezem nebo rodinou zátěží.

Při našem mammografickém pracovišti působí rovněž mezioborová komise odborníků, kteří se zabývají onemocněními prsní žlázy. Tato komise složená z rentgenologa, chirurga, onkologa, gynekologa, patologa a radioterapeuta se schází každý týden, a společně konzultuje a navrhuje pacientkám další vyšetření, nebo možnosti léčby. To vše v rámci jediného zdravotnického zařízení.

Mammografické a ultrazvukové vyšetření ve Fakultní nemocnici Brno:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…