Fakultní nemocnice Olomouc bude mít nový vjezd do areálu

22.07.2020 7:33

Několik desítek metrů nad stávajícím hlavním vjezdem do areálu Fakultní nemocnice Olomouc ve Hněvotínské ulici začali stavebníci koncem června letošního roku budovat vjezd nový. Má odlehčit přetížené dopravě v blízkosti frekventované křižovatky s čtyřproudým průtahem města a zklidnit dopravní situaci uvnitř nemocnice. Na projektu se podílí také olomoucký magistrát, hotovo by mělo být na podzim letošního roku.

Fakultní nemocnice Olomouc bude mít nový vjezd do areálu
Foto: fnol.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Olomouc - logo

„Stejně jako většina velkých měst se i Olomouc a také areál naší nemocnice potýká se stále houstnoucí dopravou a rostoucími požadavky na počet parkovacích míst. Jedním z opatření, kterými se snažíme na tento trend zareagovat, je právě vybudování nového vjezdu s přilehlými odstavnými plochami, čímž dojde k přímému propojení Hněvotínské ulice a centrálního nemocničního parkoviště a rozvolnění provozu v této exponované lokalitě,“ říká ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

Náklady na nový vjezd činí ze strany olomoucké fakultní nemocnice zhruba 11,3 milionu korun bez DPH. Stavbu realizuje bruntálská firma KARETA. Ta zahájila přípravné práce 24. června. Pokud vše půjde podle plánu, hotovo by mělo být 150 dnů od předání staveniště, tedy 21. listopadu letošního roku. „Součástí prací je vybudování nového vstupu pro chodce a vjezdu pro automobily do areálu nemocnice včetně veřejného osvětlení, odvodnění komunikace s akumulačním objektem a rozšíření vjezdového systému pro ovládání závor vjezdu a výjezdu,“ popisuje vedoucí Odboru investic FN Olomouc Ing. František Valíček.

Na projektu se podílí také město Olomouc, které do úprav vkládá částku ve výši téměř 4 miliony korun. „Je smysluplné spojit investici města a fakultní nemocnice tak, aby probíhaly současně. Proto v období od července do listopadu v Hněvotínské ulici provedeme stavební úpravy i v naší režii. Jejich výsledkem bude rozšíření stávající komunikace s novými ochrannými ostrůvky. A co je nejdůležitější, doprava ve frekventované Hněvotínské ulici bude díky úpravám plynulejší. Výrazně k tomu totiž přispěje doplnění levého odbočovacího pruhu do nově upravovaného vjezdu do nemocnice,“ popsal investiční náměstek primátora Martin Major.

V areálu FN Olomouc jsou nyní pro motoristy k dispozici dva vjezdy (z ulic Hněvotínská a I. P. Pavlova) a celkem 842 parkovacích míst. Během letošního roku k nim přibude dalších zhruba 300 míst - umožní to probíhající práce na dvou plochách využitelných pro parkování u Fakulty zdravotnických věd a v bývalém areálu firmy Balus. V rámci zvýšení komfortu pro motoristy z řad pacientů, návštěvníků a zaměstnanců bez dlouhodobých vjezdových karet byly během první poloviny roku přidány čtyři nové platební automaty, jichž je nyní celkem sedm. Všechny navíc umožňují hradit vjezd do areálu pomocí platební karty. Novinkou je také systém zónového parkování pro zaměstnance nemocnice, pomocí nějž dojde k uvolnění více míst k parkování před samotnými zdravotnickými pracovišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…