Fanoušci Slavie nemohli na mostě v centru Prahy odpalovat pyrotechniku – policie proti nim zasáhla oprávněně

28.02.2017 9:07

Nejvyšší správní soud, podobně jako předtím Městský soud v Praze, posvětil zákrok policie proti průvodu fanoušků fotbalového klubu Slavia Praha na Čechově mostě v Praze dne 14. 4. 2014. Soud především zdůraznil, že fanoušci nesměli odpalovat na mostě pyrotechniku. Jednak tím vážně narušovali veřejný pořádek v daném místě (na rušné komunikaci v historickém centru Prahy), jednak to zakazovala i pražská městská vyhláška.

Fanoušci Slavie nemohli na mostě v centru Prahy odpalovat pyrotechniku – policie proti nim zasáhla oprávněně
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Odpalovat pyrotechniku přitom v daném místě bylo nebezpečné – mohlo dojít ke zranění nejen samotných fanoušků jdoucích jeden vedle druhého v  průvodu, ale i kolemjdoucích jiných lidí a dohlížejících policistů. Navíc hrozilo, že odpálená pyrotechnika zasáhne i výletní lodě s turisty na Vltavě podplouvající most.

Zákrok policie byl přiměřený situaci. Policisté nejprve opakovaně varovali fanoušky, že nesmí pyrotechniku odpalovat. Teprve poté, co fanoušci neuposlechli, proti nim zasáhla. Postupovala přitom bez nadměrného násilí a za použití jen takových donucovacích prostředků, které byly na místě vzhledem k protizákonnému chování konkrétních jednotlivých fanoušků a potřebě zjistit jejich totožnost.

„Byl to přiměřený, neagresivní zákrok,“ řekl k policejnímu postupu soudce zpravodaj Karel Šimka. Zdůraznil, že Nejvyšší správní soud se snaží pohlížet na policii spíše přísně. Chce, aby byla akceschopná tam, kde je to zapotřebí, ale pokud je to možné, má spíše mírnit situaci, nestupňovat napětí a "pomáhat a chránit". V daném případě policie svou úlohu podle Šimky splnila.

Informace k rozhodnutí ze dne 22. února 2017, sp. zn. 2 As 216/2016, celé zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…