Festival muzejních nocí byl slavnostně zahájen

18.05.2015 8:30

V pátek byl v Liberci slavnostně odstartován již 11. ročník Festivalu muzejních nocí.

Festival muzejních nocí byl slavnostně zahájen
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V pátek byl v Liberci slavnostně odstartován již 11. ročník Festivalu muzejních nocí. Za Středočeský kraj se zahájení v Severočeském muzeu zúčastnil náměstek pro regionální rozvoj Karel Horčička a radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.
„Fenomén muzejních nocí patří v řadě měst Evropy k atraktivním prezentacím kulturního dědictví, k prezentacím, v rámci kterých se návštěvníkům nabízejí kromě prohlídek stálých expozic a výstav i doprovodné a kulturní programy. Jsem rád, že se festivalu pravidelně účastní i středočeská muzea a galerie,“ sdělil radní Štefek.

Součástí zahájení byla i prezentace vítězů soutěže Gloria musaealis.

Tradice muzejních nocí začala vznikat v roce 2004, kdy se ujalo Národní muzeum iniciativy zorganizovat první, úspěšnou Pražskou muzejní noc. Celorepublikového Festivalu muzejních nocí se od roku 2005 ujímá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem.  Od čtvrtého ročníku akce začíná Národním zahájením, které se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR v některém z krajů České republiky. Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, který od roku 1977 každoročně připadá na 18. května.

Letošní ročník festivalu bude probíhat ve dnech 15. května až 13. června 2015.

Středočeská města obohatí třeba o program zaměřený na historii letectví - 22. května se od 19 hodin v Mladé Boleslavi otevře Muzeum Mladoboleslavska a nebudou chybět ani hry pro děti, letecké ukázky, komentované prohlídky, hudební vystoupení.

23. května zažijí od 18 hodin návštěvníci Podlipanského muzea muzejní noc na téma „Loupežníci na Českobrodsku a na Kouřimsku“, který zaujme komponovaným programem s hudbou, divadlem, komentovanou prohlídkou výstavy, přednáškou o právu útrpném.

Stejný den proběhne i muzejní noc ve Sládečkově vlastivědném muzeu, a to na téma „světlo“. V muzeu i skanzenu Mayrau budou v návaznosti probíhat různé světelné akce a instalace, pokusy s luminiscencí, promítání málo známých fotografií Starého Kladna, dílny, divadlo V.A.D, Netykavky: interaktivní sochy, Čestmír Suška: objekty, Pavel Čáp: Tři a tři zastavení o světle, tradiční Muzejní kování. Návštěvníci si mohou též donést a vystavit své svítidlo.

Mělnická muzejní noc proběhne 29. května, muzeum otevře své expozice a výstavy netradičně až do pozdních nočních hodin. Letošním tématem Muzejní noci bude prázdninový čas první poloviny 20 století. Na programu bude přednáška s promítáním, výstava kostýmů a jiné zajímavosti.

Netradiční muzejní noc mohou zažít návštěvníci v Památníku Karla Čapka 30. května od 20 hodin. Mají jedinečnou možnost prohlédnout si dům Karla Čapka ve večerních hodinách, součástí programu bude komentovaná prohlídka a exkluzivní promítání filmu Štěpána Skalského Člověk proti zkáze, kde hlavní role hrál Josef Abrhám a Hana Maciuchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec