Filmová cena Evropského parlamentu LUX odhalí 10 nejlepších filmů

29.06.2015 8:32

Oficiální výběr Filmové ceny Evropského parlamentu LUX 2015 bude odhalen ve spolupráci s 50. Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary (MFF KV) dne 5. července 2015 v 18:30 v hotelu Thermal. Vybraných 10 filmů ukazuje bohatství a rozmanitost evropské kinematografie, širokou škálu nových talentů, žánrů a přístupů. Tři z deseti filmů budou opatřeny titulky ve všech úředních jazycích a budou se promítat ve všech 28 členských zemích Evropské unie.

Filmová cena Evropského parlamentu LUX odhalí 10 nejlepších filmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Ve spolupráci s 50. ročníkem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF KV) Filmová cena LUX Evropského parlamentu oznámí 10 filmů, které odrážejí bohatství a rozmanitost evropské kultury a kreativitu evropské kinematografie. 

Desítku filmů oficiálního výběru Filmové ceny LUX 2015 5. července v 18:30 odhalí Pavel Svoboda, předseda Výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti, Bogdan Wenta, člen Výboru Evropského parlamentu pro kulturu a vzdělávání, Doris Pack, koordinátorka Filmové ceny LUX a Karel Och, umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a člen poroty Filmové ceny LUX.

Při této příležitosti bude také oznámen vítěz diváckého ocenění uplynulého ročníku.
18-tičlenná odborná porota složená z producentů, distributorů, vystavovatelů, ředitelů filmových festivalů a filmových kritiků z různých členských zemí vybírala z více než 70 evropských filmů.

Většina z filmů oficiálního výběru Filmové ceny LUX 2015 se na MFF KV bude promítat, promítání budou též přístupná odborné veřejnosti..

Filmová cena LUX a Filmové dny LUX


Z deseti filmů oficiálního výběru budou do soutěže vybrány tři. Soutěžní výběr Filmové ceny LUX bude oznámen na tiskové konferenci Benátských dnů v Římě na konci července 2015. Tyto filmy, soutěžící o vítězství ve Filmové ceně LUX 2015, budou promítány v rámci Filmových dnů LUX 2015. 

Aby podpořila evropský filmový průmysl a pomohla nejvýznamnějším evropským (ko)produkcím dostat se i mimo jejich národní trh, opatřuje Filmová cena LUX Evropského parlamentu 3 soutěžní filmy titulky ve 24 úředních jazycích Evropské unie a promítá je ve všech 28 členských státech EU v rámci Filmových dnů LUX. Tím Evropský parlament podporuje kulturní rozmanitost, neboť zpřístupní filmy divákům po celé Evropě a rozvíjí debatu o otázkách, které vyvolávají.

Vítěz Filmové ceny LUX 2015 bude oceněn koncem roku ve Štrasburku. Vítězný film bude adaptován i ve verzi pro zrakově a sluchově postižené a Evropský parlament podpoří jeho propagaci..

Další akce na festivalu

Pavel Svoboda, předseda Výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti, Bogdan Wenta, člen Výboru Evropského parlamentu pro kulturu a vzdělávání a další odborníci budou 5. července diskutovat o novém přístupu k autorským právům a jeho důsledkům pro distribuci.  

Bogdan Wenta, zpravodaj problematiky evropského filmu v digitální éře a odborníci z řad filmového průmyslu budou 6. července diskutovat na téma trhu video-on-demand, jeho možnostech a hrozbách ve světle jednotného digitálního trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…