Finalisté filmové ceny LUX Prize jdou do kin

28.10.2016 7:35

U příležitosti LUX Film Days Vás zveme na tři finálové snímky, které se letos ucházely o filmovou cenu Evropského parlamentu: Když otevřu oči, Můj život cukety a Toni Erdmann. Tři filmy nominované na letošní filmovou cenu LUX Prize budou promítány ve více než 40 městech po celé Evropě s titulky ve všech jednotlivých národních jazycích EU. Veškeré projekce jsou pro veřejnost zdarma.

Finalisté filmové ceny LUX Prize jdou do kin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

LUX Film Days, Brno 2016

LUX Film Days v ČR

V České republice můžete filmy shlédnout během Filmových dnů LUX mezi 7. a 9. prosincem v kině Scala v Brně. Filmové dny LUX odstartuje Když otevřu oči ve středu, pokračovat budou filmem Můj život cukety ve čtvrtek a zakončí je v pátek film Toni Erdmann. .

Tři finalisté

Snímky nominované na letošní cenu Lux Film Prize jsou Když otevřu oči, Můj život cukety, Toni Erdmann.

Když otevřu oči

režie: Leyla Bouzid, drama, Francie / Tunisko / Belgie, 2015, 102 min.
středa 07/12/2016 ve 20:30 kino Scala Brno

Hraný debut Leyly Bouzidové sleduje výsek ze života dospívající dívky Farah ve chvílích jejího citového i politického zasvěcení. V režimu před jasmínovou revolucí nemá kritika vlády ani svobodomyslná žena místo. Mladá generace nachází nástroj sebevyjádření v hudbě a pouze texty písní zprostředkovávají obraz dobové situace.

 .

Můj život cukety

režie: Claude Barras, animovaný - rodinný, Švýcarsko / Francie, 2016, 66 min
čtvrtek 08/12/2016 ve 20:30 kino Scala Brno

Devítiletý chlapec s přezdívkou Courgette po náhlé matčině smrti putuje do dětského domova plného sirotků, jako je on. Zvládnout první dny v novém, a jak se Courgettovi zdá, nevlídném prostředí chlapci pomáhá sympatický policista Raymond. Film byl uveden na festivalu v Cannes a oceněn řadou mezinárodních festivalů.

.

Toni Erdmann

režie: Maren Ade, drama - komedie, Německo / Rakousko, 2016, 163 min
pátek 09/12/2016 ve 20:30 kino Scala Brno

Učitel Winfried Conradi občas naruší rutinní život svou pubertální vášní – žertovným převlekem. Po smrti svého slepého psa zaměří pozornost na dceru, kariéristku Ines. Po neúspěšném pokusu o sblížení Winfried změní strategii: v čem selhal otec, toho může docílit jeho neforemné alter-ego, ambasador a kouč Toni Erdmann.

 .
LUX Film Prize

Evropský parlament oslavuje bohatství a rozmanitost evropské kinematografie filmovou cenou LUX, kterou každoročně uděluje jednomu výjimečnému evropskému filmu. Vítězný film, stejně jako dva zbývající finalisté, je otitulkován ve všech 24 oficiálních jazycích Evropské unie a vítězný film je navíc upraven i do speciálních verzí pro zrakově a sluchově postižené. Se všemi třemi soutěžními filmy se filmoví fanoušci setkávají během Filmových dnů LUX, které každý podzim probíhají ve všech zemích EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…