Finalisty podnikatelských soutěží spojují těžké začátky i nesnáze s byrokracií

10.09.2013 9:38

Někteří se svým podnikáním začínali v garáži nebo obýváku, jiní využili privatizace a převzali výrobu po svém původním zaměstnavateli. Ať už mají vlastní firmu nebo podnikají sami na sebe, spojuje je jedno. Toužili postavit se na vlastní nohy, šli za svým snem a jsou úspěšní. Proto se stali finalisty podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku 2013, jejichž krajská kola začínají už tuto středu v Královéhradeckém kraji. Letošního ročníku se účastní 6525 firem a živnostníků, což je nejvíce v historii soutěže.

Finalisty podnikatelských soutěží spojují těžké začátky i nesnáze s byrokracií
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Původně státním podnikem byl například Žatecký pivovar z Ústeckého kraje nebo navijárna motorů HC & M z Plzeňského kraje. Tyto firmy převzali jejich původní zaměstnanci a nyní jsou jejich majiteli. Ve stejném oboru jako dávný zaměstnavatel pracuje mnoho živnostníků také proto, že jejich pracovní místo bylo zrušeno nebo činnost ukončila celá firma. Po zaměstnání v městské realitní kanceláři se nyní jako správkyně domů na volné noze živí například Bronislava Shánělová z Karlovarského kraje. Svou vlastní autoškolu poté, co bývalý zaměstnavatel přestal v tomto oboru podnikat, založila Iveta Galatíková z Moravskoslezského kraje. Z firem zůstaly ve stejném oboru například jihomoravská společnost Blanář nábytek, jejíž majitel opouštěl zaměstnavatele ještě před rokem 89 nebo Polypress z Karlovarského kraje.

Ne vždy byl ale přechod k vlastnímu byznysu jednoduchý. „O zaměstnání na vedoucí pozici v jednom z největších obchodních center v regionu jsem přišla ve svých padesáti letech. Následovala fáze pohovorů, na kterých mi bylo jasně dáno najevo, že jsem na odpis a patřím do starého železa. Sebrala jsem poslední zbytky hrdosti a sil a vrhla se hned na tři obory současně,“ říká překladatelka ze Šumperka Olga Havičková.

Někteří podnikatelé začínali také jako průkopníci svého oboru a jejich inovace a vytrvalost se jim vyplatila. I když konkurence narůstá, stále si na trhu vedou dobře. Vladimír Růžička z Olomouckého kraje začínal na svatbách a oslavách s půjčeným mikrofonem a vytištěnými texty, nyní se po vytvoření vlastního karaoke mixu zabývá především tvorbou repertoáru. Šitím luxusní obuvi na míru se jako jeden z prvních u nás začal živit Radek Zachariáš z Prahy.

Průkopníkem zpracování velkoformátových fotografií je zase Radek Altman z Jihočeského kraje.

Firmy díky inovacím vyvážejí do zahraničí

Také mezi firmami najdeme průkopníky, kteří se díky svému inovátorskému nápadu dostali až za hranice České republiky. Společnost ECOZZ z Prahy vyrábí tašky z recyklovatelných materiálů. Mimo trh EU se dostala společnost API CZ z Jihočeského kraje, která se zabývá přestavbou vozidel pro tělesně postižené nebo SHM z Olomouckého kraje, která vyvíjí otěruvzdorné povlaky pomocí technologie PVD.

Společnost Flajzar se zase uchytila s unikátními signalizátory pro rybáře. Cesta jejich výrobku za hranice byla poměrně unikátní. „Přiletěli k nám do firmy a řekli, že jsou největší firma prodávající rybářské potřeby na světě a že chtějí naše výrobky. Dva roky hledali po celém světě někoho, kdo by pro ně vyvíjel a vyráběl. Začali logicky v Číně, ale výsledek byl katastrofální. Aniž bychom to věděli, trápili naše tehdejší produkty celý rok v nejrůznějších koutech světa v nejrozmanitějších klimatických podmínkách. Až jednoho dne přiletěli k nám a řekli, že naše produkty dopadli ze všech nejlépe a že chtějí spolupracovat,“ říká majitel firmy Flajzar.

Mateřská dovolená vedla k osamostatnění

Velkým pojítkem letošních finalistů jsou také děti. Nemožnost vrátit se do původního zaměstnání, nedostatek času a touha realizovat se spojuje podnikatelky – matky, které se svou živností začaly během mateřské dovolené či hned po ní. Jejich podnikání se také v mnoha případech týká právě dětí.

Nelehký úkol pracující matky se svou vlastní podnikatelskou činností rozhodla vyřešit Pavlína Mertová z Prahy. „Chtěla jsem pracovat, ale zároveň mít dítě u sebe, chtěla jsem být v kontaktu s jinými lidmi a chtěla jsem také oddělit domácí a pracovní prostředí. Vysnila jsem si prostor, kde ženy pracují a děti si hrají vedle nich tak, jak to bylo kdysi,“ říká zakladatelka první sdílené kanceláře pro rodiče s dětmi Atelieru PEXESO.

Potřeba přivydělat si na mateřské udala směr i další podnikatelce, a to Evě Poláškové z Jihomoravského kraje, která vyrábí razítka pro děti. Návrhem a stavbou originálních dětských koutků a hřišť se zabývá Lenka Chytilová z Olomouckého kraje. Dvě matky z Prahy zase založily společnost Davona, která prodává výtvarné a papírnické potřeby.

Stejně tak, jako jsou různé impulsy k podnikání, jsou rozmanité i obory živnosti a zaměření firem q podnikatelů. Mezi finalisty tak najdeme několik malířů, překladatelů, majitelů kavárny, cukrárny, penzion nebo cestovní kanceláře, správce nemovitostí nebo účetní. Některá odvětví jsou samozřejmě typická pro daný region. V Jihomoravském kraji se tak například sešli dva vinaři a v Liberci zase tři podnikatelé, kteří pracují se sklem. Výjimkou nejsou ani lidé podnikající v netradičním oboru, jako například majitelka psí školy, provozovatel obchodu se žonglovacími potřebami nebo 86-letý výrobce knoflíků. Neupadají ani řemesla, což dosvědčuje sedlář, knihař nebo švec. Mezi firmami se často objevují firmy specializující se na IT, stavebnictví, strojírenství nebo zemědělství.

Úřady a nízká podpora podnikatelů

Když se živnostníků a firem zeptáte, co považují za největší překážku v podnikání, nesou se jejich odpovědi ve třech čtvrtinách případů v podobném duchu.

Stěžují si na velkou byrokratickou zátěž, nesmyslné papírovaní, nízkou podporu živnostníků ze strany úřadů a státu nebo měnící se DPH a zákony. „Velkou překážkou je opakující se nečinnost vlád, kdy nás živnostníky vůbec nepodporují a více méně vše stěžují. Na místo konkrétních činů zůstala jen prázdná slova a celková apatie vůči živnostníkům. Bývalé a současné vlády nepochopily, že malé a střední podniky i živnostníci jsou páteří společnosti,“ stěžuje si finalista Středočeského kraje Richard Jurák, který podniká v oboru fotografických služeb.

Tímto problémem se zabývá anketa Absurdita roku, která je nedílnou součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku. V ní může veřejnost na webových stránkách www.firmaroku.cz a www.zivnostnikroku.cz nominovat nejabsurdnější byrokratické nařízení, se kterým se musí podnikatelé v ČR potýkat.

Firmy kromě legislativy ke svým nesnázím přidávají ještě nedostatek kvalitních pracovních sil, který souvisí s nízkou podporou vzdělávání ve specializovaných oborech, jako například strojírenství.

Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2013 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2013 je GE Money Bank. Partnerem soutěží je společnost Seznam.cz a Česká pošta. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ČEZ. Mediálními partnery soutěží jsou Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmani krajů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…