Finanční a ekonomické informace: Kybernetická kriminalita? Češi se stále málo chrání

12.06.2018 17:44

V ochraně svých počítačů nebo mobilních telefonů je početná část Čechů nepoučitelná a útok hackerů tak může být úspěšný. Nemění přístupová hesla, PIN kódy, zapomíná na ochranu mobilu. Takzvaný Index bezpečnosti České bankovní asociace aktuálně dosáhl výše 61 procent.

Finanční a ekonomické informace: Kybernetická kriminalita? Češi se stále málo chrání
Foto: FAEI.cz
Popisek: Tomáš Hládek z České bankovní asociace

„Situace je poměrně vážná, uvědomíme-li si, že naprostá většina Čechů používá pro správu svého účtu elektronické bankovnictví a téměř padesát procent pro přístup do něj využívá svůj mobilní telefon,“ řekl v rozhovoru pro Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Tomáš Hládek z České bankovní asociace.

„Index dlouhodobě táhne dolů zejména nechuť Čechů měnit hesla v PC a PIN kódy u karet, a také to, že si nezabezpečují proti napadení své mobilní telefony,“ řekl Tomáš Hládek v rozhovoru. Dodal, že situace je o to vážnější, že na tyto chyby upozorňují nejrůznější osvětové kampaně nejčastěji.

Jaké jsou hlavní důvody? „U změn hesel a PINů chápu, že v tom může hrát roli určitá obava z toho, že si nový kód nebudou pamatovat. Přeci jen: v dnešní době po nás chce nějaké heslo každý druhý program či zařízení, přitom současně upozorňují, že musí být originální,“ konstatoval Hládek. U mobilních telefonů podle něho ani mnozí Češi netuší, jestli jejich přístroj vůbec nějaký antivirový program má.

Celý rozhovor s Tomášem Hládkem si přečtěte zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…