Finanční a ekonomický institut: Bankovky by měly vydržet alespoň deset let

23.12.2015 9:33

Je konec papírových peněz na dohled? Necelých 27 % účastníků ankety, jejíž výsledky zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI), si myslí, že papírové peníze nepřežijí rok 2015. Naproti tomu přes 73 % respondentů je přesvědčeno o delší než desetileté životnosti papírového platidla.

Finanční a ekonomický institut: Bankovky by měly vydržet alespoň deset let
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

V rámci zářijového projektu České bankovní asociace (ČBA) ve spolupráci se společností Scio odpovídalo téměř 500 studentů středních škol, zda podle jejich názoru vydrží papírové peníze už jen o něco víc než jedno desetiletí. Podle 57 % studentů přes tento časový limit vydrží. Téměř pětina odpovídajících studentů předpokládá, že z trhu zmizí do 10 let, a čtvrtina si myslí, že zde budou navždy.

V následném online průzkumu byli vrcholoví bankéři zdrženlivější, protože 73 % věří v trvanlivost papírových peněz přes 10 let, zatímco méně jim předpovídá pět procent oslovených.

A jaká bude podle nich budoucnost bankovnictví? Podle 61 % studentů a 95 % bankéřů se budou rozšiřovat moderní technologie, jako jsou otisky prstů či scan oční rohovky, pro provádění plateb. V následujících deseti letech jako hlavní komunikační kanál bude podle studentů i bankéřů převládat internet, respondenti počítají i s využíváním mobilního telefonu.

V nedávném průzkumu zpravodajského serveru Novinky.cz, jehož se zúčastnilo téměř třináct tisíc čtenářů, se přes 90 % vyjádřilo, že papírové peníze jsou stále ještě potřebné, zatímco necelých deset procent je shledalo zbytečnými.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…