Finanční a ekonomický institut: Češi by volné peníze nejčastěji uspořili

10.11.2015 10:50

Češi jsou národem spořivců. Alespoň to vyplývá z ankety, jejíž výsledky zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI). Na otázku, co by po zaplacení všech dluhů udělali s volnými penězi, odpovědělo 54 % respondentů, že by spořili.

Finanční a ekonomický institut: Češi by volné peníze nejčastěji uspořili
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Shodně po 23 % účastníků ankety by volné peníze utratilo, nebo je investovalo.  

Také podle říjnového průzkumu agentury IPSOS by Češi, kterým se podařilo po řádném splacení svých finančních závazků ušetřit, tyto volné peníze nejčastěji odložili stranou a dále šetřili, nebo by je nechali na svých účtech a používali pro běžnou spotřebu. Obě možnosti zmínily shodně dvě pětiny lidí.

Více než čtvrtina Čechů (28 %) by peníze použila k finančnímu zaopatření svých dětí, zatímco další necelá pětina (18 %) k zaopatření sebe sama v období stáří. Pro 35 % Čechů je důležité použít volné peníze na pořízení auta (7 %), zaplacení dovolené (8 %) a uhrazení nákladů za nové bydlení (12 %) či domácnost (8 %).

Podle průzkumu agentury IPSOS mají vyšší tendenci utrácet ušetřené peníze ženy. Ty si za své úspory nejčastěji pořídí nové bydlení, vysněnou dovolenou či vybavení domácnosti. Muži naopak raději než za nákup dovolené utratí své peníze za nové auto. Téměř polovina mužů upřednostňuje použít ušetřené peníze k pokrytí běžné spotřeby. To udělá pouze třetina žen. Možnost ušetřit peníze do budoucna by zvolily dvě pětiny žen i mužů.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…