Finanční a ekonomický institut: Češi často jen okouní, než aby zraněnému pomohli

29.05.2017 16:27

Léto, dovolená, a také úrazy a kolapsy z veder. Žádný div. Co je ale zarážející, že Češi bývají ignoranti, když se někomu něco stalo a mají mu pomoci. „Lidé se často bojí pomoct. Nejhorší je ale jen okounět,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) instruktor záchranářů Miroslav Nagy.

Finanční a ekonomický institut: Češi často jen okouní, než aby zraněnému pomohli
Foto: FAEI
Popisek: Miroslav Nagy

Trestní postih za neposkytnutí pomoci jsou až dva roky, u dopravních nehod až pět, ale o to tady vlastně ani nejde. Jde o lidství. Proč se ale lidé často jen dívají nebo naopak projdou či projedou bez povšimnutí kolem?

„Lidé často opomenou poskytnout raněnému první pomoc v případě, kdy je jich kolem něj shromážděný větší počet a myslí si například, že mu pomoc už poskytl někdo jiný. Dalšími typickými důvody pro neposkytnutí první pomoci jsou neznalost postupu, tréma či strach, že zraněnému neodborným postupem ještě více ublížíme,“ říká v rozhovoru instruktor záchranářů.

Celý rozhovor s Miroslavem Nagy si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…