Finanční a ekonomický institut: Co může udělat autonehoda s lidskou psychikou?

09.10.2017 11:54

I když se při autonehodě nezraníte, neznamená to, že jste vyvázli bez následků. Ty psychické, které se někdy rozvinou následkem stresu, mohou být dokonce horší, říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut renomovaný psychiatr a ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý.

Finanční a ekonomický institut: Co může udělat autonehoda s lidskou psychikou?
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý

V psychických procesech je nejdůležitější interakce „hardwaru“, tj. našeho mozku, s konkrétní událostí. Tedy to, jak máme naprogramovaný mozek geneticky a souborem životních zkušeností, vysvětluje ředitel v rozhovoru.

„K vyhýbavému chování, které člověka více či méně omezuje, vede trauma. Člověk nachází spoustu pseudoracionalizačních důvodů, jak se vyhnout činnosti, která je s tou traumatickou zkušeností spojená. A to je špatně. Jakékoli naše chování, které nevychází z racionálního rozhodnutí, není v pořádku,“ říká renomovaný odborník.

A to ani, když to vede k opatrnější jízdě. Dobrá podle Hollého rozhodnutí vyžadují zkušenosti, ale zkušenosti se získávají na špatných rozhodnutích. „Pokud tedy začnu jezdit opatrněji, protože jsem získal zkušenost po nějaké chybě, může to být pozitivní. Když to ale dělám neuvědoměle, je to vyhýbavé chování, které mne omezuje, a já moc nevím proč, nerozumím mu. Může to vést třeba k tomu, že pojedu zbytečně pomalu tam, kde objektivně nemusím, a budu brzdit provoz – tedy vytvářet riziko,“ vysvětluje.

Celý rozhovor s Martinem Hollým si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…