Finanční a ekonomický institut: Dědictví bez závěti může způsobit problémy

18.11.2015 8:31

Stále mnoho Čechů je v posledních letech zaskočeno tím, že po smrti manžela či manželky, případně druha či družky, by se automaticky měli o dědictví dělit s někým, s jehož nároky vůbec nepočítali. Důvodem takových nepříjemných situací bývá zpravidla nesepsání závěti a neznalost zákonné dědické posloupnosti podle nového občanského zákoníku

Finanční a ekonomický institut: Dědictví bez závěti může způsobit problémy
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Podle výsledků ankety, které zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI), se však situace v tomto ohledu zlepšuje. Svou finanční situaci zamýšlí řešit mimo jiné sepsáním závěti 57 % lidí, zbývajících 43 % o této možnosti zatím neuvažuje.

Velmi často se tíživá situace, do níž se lidé dostanou po smrti manžela nebo partnera, týká i bytů či domů, ve kterých žijí. Často zmiňovaný model je, když se bezdětní manželé rozejdou a aniž by se rozvedli, manžel si najde partnerku. A pokud zemře, pozůstalá manželka se nestačí divit, že podle výsledku dědického řízení se musí dělit s novou partnerkou.

Důvodem bylo, že zesnulý manžel po sobě nezanechal závět, a klíčem k dělení jeho majetku se stala zákonná dědická posloupnost podle tříd dědiců, které jsou uvedené v občanském zákoníku (§ 1633 a následující).

V říjnové anketě na portále Novinky.cz se 57,5 % respondentů vyjádřilo, že se sepsáním závěti nepočítají. Dalších 29 % ji sepsanou nemá, ale uvažuje o tom. A více než 13 % respondentů už závěť má.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…