Finanční a ekonomický institut: Na zateplení domů letos půjdou dvě miliardy korun

31.10.2016 9:36

O státní dotace na zateplování domů v rámci programu Nová zelená úsporám je velký zájem. Nejen mezi majiteli rodinných, ale i bytových domů. Ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) říká, o jaké konkrétní příspěvky mají lidé největší zájem, a jak dlouho trvá vyplacení dotace.

Finanční a ekonomický institut: Na zateplení domů letos půjdou dvě miliardy korun
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Od loňského října podali zájemci o dotace z programu Nová zelená úsporám více než 8200 žádostí, na pražské bytové domy jich z toho připadá téměř 250. Od začátku programu již do něj přišlo již 20 tisíc žádostí za více než 4,6 miliard korun.

Díky tomu, že v současnosti již funguje tzv. kontinuální výzva a že žádosti je možné podávat kdykoli, zrychlilo se jejich vyřizování. „Perfektně zpracované žádosti podané na již realizované projekty jsou propláceny do devíti týdnů od jejich podání. U žádostí, kde žadatelé uskutečňují opatření až po jejich schválení, Státní fond životního prostředí garantuje proplacení dotace do šesti týdnů od doložení realizace,“ ubezpečuje v rozhovoru Petr Valdman.

Podle něj lidé v případě rodinných domů nejčastěji žádají o dotace na komplexní renovace, tedy zateplení fasády, střechy a výměnu oken a dveří. Roste také zájem dotace na fotovoltaické systémy. „Obecně platí, že čím více energie žadatel ušetří, tím větší získá dotaci,“ konstatoval ředitel SFŽP a dodal, že letos fond přerozdělí na dotacích pro rodinné i bytové domy zhruba dvě miliardy korun.

Celý rozhovor s Petrem Valdmanem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…