Finanční a ekonomický institut: Podpoří regulace úvěrových firem lichvu, na kterou je už teď zákon krátký?

01.08.2016 15:00

- Pořádně si nakraď, vracet nic nemusíš. To podle České asociace věřitelů (ČAV) vzkazuje český stát a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Čechům. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) to říká prezident ČAV Pavel Staněk. Naznačuje, že regulace úvěrových firem podpoří lichvu, na kterou je už teď zákon krátký.

Finanční a ekonomický institut: Podpoří regulace úvěrových firem lichvu, na kterou je už teď zákon krátký?
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Ministerstvo spravedlnosti argumentuje, že věřitel si má ohlídat, komu půjčuje peníze. Jenže věřitelé nejsou jen poskytovatelé půjček, kteří mají možnost a nově i povinnost si spolehlivost dlužníka předem důkladně prověřit. Jsou to také prodejci a poskytovatelé řady dalších služeb, pronajímatelé bytů, samoživitelé či sám stát. Zrušením minimální hranice pro oddlužení by ztratili jistotu alespoň nějaké minimální výtěžnosti, která je ostatně již nyní mimořádně nespravedlivá,“ upozorňuje v rozhovoru pro portál FAEI Pavel Staněk.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán totiž prosazuje, aby dlužník nemusel v osobním bankrotu během pěti let ve splátkách vrátit ani třicet procent, jako dnes, k tomu, aby získal absolutní ochranu před exekucemi. Od příštího roku by mu mělo stačit jen to, že zaplatí náklady insolvence. Pár drobných ve srovnání s tím, co někteří lidé dluží. A často nejde zrovna o zoufalce, ale o filuty, kteří to, že dluží druhým, mají jako předmět podnikání.

Pikantní na tom je, že podle soudů mohou ochranu před věřiteli dokonce získávat i dlužníci, kteří byli před tím odsouzeni za krádeže aut a úvěrové podvody, jak upozorňují právníci z insolventního projektu Zdluhu.cz.

Podle Staňka není ale v souladu s principy právního státu to, že o osobní bankrot může žádat i dlužník, který byl pravomocně odsouzen za podvod. Považuje to za poselství státu „pořádně si nakraď, vracet nic nemusíš.“

Celý rozhovor s Pavlem Staňkem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…