Finanční správa: Blíží se termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů a zaplacení daně

19.02.2017 22:21

Poplatníci daně z příjmů mají povinnost podat přiznání k dani z příjmů za rok 2016 nejpozději do 3. dubna 2017. Tento den je zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně. Daňové přiznání lze podat elektronicky, osobně na územním pracovišti finančního úřadu nebo poslat poštou.

Finanční správa: Blíží se termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů a zaplacení daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Stejně jako minulý rok, i letos budou pracovníci Finanční správy vyjíždět do 180 vybraných obcí, aby prostřednictvím kontaktních míst usnadnili daňovým poplatníkům podání daňových přiznání co nejblíže jejich bydlišti. Přehled výjezdů do obcí.

Poplatníci, kteří si zvolí osobní odevzdání daňového přiznání na úřadě, mohou využít rozšířené úřední hodiny od 27. března do 31. března od 8,00 do 17,00 hodin a poslední den lhůty 3. dubna od 8,00 do 18,00 hodin.

Novinkou letošního roku je zjednodušený formulář přiznání k dani z příjmů fyzických osob na dvě stránky, který mohou vyplnit a odevzdat ti, kteří měli v roce 2016 příjmy čistě jen ze závislé činnosti od zaměstnavatele. Ti, kdo měli navíc příjmy například z pronájmu či jiné zdanitelné příjmy, musí použít klasický čtyřstránkový formulář.

Jestliže poplatníci upřednostní místo „papíru“ internet, mají k elektronické komunikaci k dispozici aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu, dostupnou na www.daneelektronicky.cz. Zde najdou veškeré informace, nutné k vyplnění a podání přiznání. Elektronické formuláře obsahují jednoduchého průvodce (vysvětlivky, nápovědy) a kontrolují jak formální správnost vyplněných řádků, tak úplnost vyplnění formuláře. Podání je možné elektronicky odeslat kdykoliv, v jakoukoliv denní i noční dobu, bez ohledu na úřední hodiny.

Finanční správa upozorňuje, že pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. A to buď prostřednictvím zmíněné aplikace Elektronická podání pro Finanční správu nebo přes datovou schránku. Za nedodržení povinné elektronické formy podání hrozí pokuta ve výši 2 000 Kč.

Poslední den lhůty pro podání přiznání je současně i poslední den pro úhradu daně. Daň je možné zaplatit na účet finančního úřadu buď bezhotovostně z účtu poplatníka nebo na poště daňovou „bezplatnou“ složenkou (jen daň z příjmů fyzických osob) nebo klasickou složenkou typu A anebo v hotovosti na pokladně úřadu.

Podrobnější informace, vztahující se k podání přiznání k dani z příjmů, včetně formulářů a informací k jejich vyplnění, jsou dostupné na internetových stránkách Finanční správy www.financnisprava.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…