Finanční správa spustila celostátní kontrolní akci u provozovatelů ubytoven a pronajímatelů bytů

08.06.2016 13:38

Finanční správa spustila na konci loňského roku celostátní kontrolní akci, zaměřenou na kontrolu provozovatelů a pronajímatelů ubytoven a podobných objektů, kteří tyto prostory pronajímají zejména příjemcům sociálních dávek, určených na bydlení.

Finanční správa spustila celostátní kontrolní akci u provozovatelů ubytoven a pronajímatelů bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kontrolory zajímá především vykazování příjmů z nájemného a jejich řádné zdaňování. Cílem akce je snížení daňových úniků v této oblasti, eliminace „neetického podnikání“ a zneužívání sociálních dávek na bydlení.

V součinnosti s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR (dále jen MPSV) a Úřadem práce ČR získala Finanční správa ucelený přehled vstupních informací, důležitý pro daňové kontrolory. Šlo zejména o částky vyplacených dávek a identitu pronajímatele. Tyto informace byly dále doplněny o údaje z databáze katastru nemovitostí a registru daňových subjektů.

Výsledkem šetření u 500 subjektů je doměření daně z příjmů za zdaňovací období roku 2012 ve výši 1,5 mil. korun a snížení výše daňové ztráty o částku 600 tis. korun. V současné době probíhá další fáze kontroly, a to prověřování zdaňovacích období roku 2013 a 2014.

Finanční správa touto kontrolní akcí mimo jiné podporuje snahu MPSV o komplexní řešení problematiky sociálního bydlení. Týká se to například přemrštěného nájemného nebo ubytovného, které vlastníci či provozovatelé bytů a ubytoven inkasovali prostřednictvím vyplacených sociálních dávek. Očekávaným efektem akce je tedy nejen doměřená daň, ale také snaha o eliminaci „neetického podnikání“ a zneužívání sociálních dávek.

Úřad práce ČR poskytl v rámci těchto sociálních dávek 7,4 mld. korun za rok 2012, 10,2 mld. korun za rok 2013 a 12 mld. korun za rok 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…