Finanční správa vrátila poplatníkům na dani z příjmů fyzických osob už 11 974 901 325 Kč

11.05.2020 20:29

K dnešnímu dni pracovníci Finanční správy zpracovali 881 529 žádostí o přeplatek a na účty poplatníků odeslali téměř 12 miliard Kč. V letošním roce zatím podalo daňové přiznání 1 610 666 fyzických osob.

Finanční správa vrátila poplatníkům na dani z příjmů fyzických osob už 11 974 901 325 Kč
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Finanční správa má třicetidenní lhůtu na zpracování a odeslání přeplatku. Podle daňového řádu byl prvním dnem vzniku nároku na přeplatek 2. duben a třicetidenní lhůta pro jeho vrácení začala běžet 3. dubna. To znamená, že maximálně do 4. května musela Finanční správa dát příkaz do banky na vrácení peněz u žádostí podaných do 2. dubna 2020.

„Vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s výskytem koronaviru přišlo v nevhodnou dobu jak pro daňové poplatníky tak i Finanční správu. Koncem března je každoročně rozšířena pracovní doba na finančních úřadech a naši zaměstnanci vyjíždějí vybírat daňová přiznání do menších obcí. Místo toho jsme museli finanční úřady uzavřít, omezit provozní dobu podatelen a zavést směnný provoz abychom ochránili zdraví veřejnosti a našich zaměstnanců.“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Finanční správa upozorňuje, že v letošním roce u daně z příjmů fyzických osob  došlo ke stanovení „bezpokutového období“ v případě pozdějšího odevzdání přiznání. Finanční správa i proto žádá poplatníky, kteří měli odevzdat přiznání do začátku dubna, aby z důvodu ochrany zdraví v maximální míře využili bezkontaktní formu podání.

To znamená, že nejpozději 1. 7. 2020 musí být formulář odevzdán a daň musí být zaplacena. V tomto termínu by tedy měla být i připsána daň na účtu příslušného finančního úřadu.

Pokud poplatník do tohoto data neuhradí daň, bude mu předepsán úrok z prodlení a to za celou dobu prodlení -  tedy od dubna. V takovém případě je možné žádat o individuální prominutí podle standardních pravidel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…