Firma uváděla na trh nebezpečné chemikálie bez informací, dostala pokutu

27.08.2017 21:53

Firma uváděla na český trh nebezpečné chemikálie bez informací, jak s nimi nakládat. Inspektoři jí uložili pokutu 200 tisíc korun.

Firma uváděla na trh nebezpečné chemikálie bez informací, dostala pokutu
Foto: ČIŽP
Popisek: Česká inspekce životního prostředí, ČIŽP

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 200 tisíc korun distributorovi chemikálií společnosti DONAUCHEM s.r.o. Firma v letech 2014 až 2016 uvedla na trh celkem 4334 tun nebezpečných chemických látek vyrobených v Rakousku a Česku (kyseliny chlorovodíkovou, draselnou, sírovou a hydroxid draselný), aniž by k nim svým odběratelům poskytla řádně zpracované bezpečnostní listy, což jí ukládá chemická legislativa.

Firma látky dodávala například do úpraven vody nebo dalších chemických podniků na Pardubicku.„U bezpečnostních listů chyběly takzvané scénáře expozice, což jsou klíčové dokumenty, které informují odběratele, jak s chemickými látkami po celou dobu jejich životnosti bezpečně nakládat. U chemikálií dodávaných bez těchto náležitostí vzrůstá riziko, že bude poškozeno životního prostředí nebo dokonce i zdraví lidí, kteří s těmito látkami pracují,“ vysvětlil možné důsledky porušování chemické legislativy ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Firma se proti pokutě uložené inspektory ČIŽP odvolala, Ministerstvo životního prostředí však její odvolání zamítlo a pokutu v plné výši potvrdilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…