Firmy zanedbávají požární ochranu, ohrožují tak lidi i své provozy

01.06.2014 8:10

Podle statistiky hasičského záchranného sboru ČR se v zpracovatelském průmyslu zvyšuje počet požárů. To má za následek i více zraněných lidí a vysoké částky za škody na majetku. Podle odborníků na požární ochranu firmy zanedbávají patřičná opatření ve svých provozovnách a jdou tak haváriím naproti. Jak prozrazuje odborník inspekční společnosti Bureau Veritas, za vyššími škodami stojí nejčastěji nedbalost.

Firmy zanedbávají požární ochranu, ohrožují tak lidi i své provozy
Foto: Pardubický kraj
Popisek: SDH Jaroměřice

Z ročenky Hasičského záchranného sboru ČR vyplývá, že loni bylo ve zpracovatelském průmyslu hašeno 567 požárů, což je o 7 případů více, než tomu bylo předloni. Spolu se zvýšeným počtem zraněných osob při těchto událostech, který oproti předloni stoupl o 7 procent, jde o závažný trend. Podle odborníků na požární ochranu jsou výrazné nárůsty nehod s důsledkem ohně způsobené tím, že firmy stále častěji nedodržují pravidla požární ochrany. K požárům dochází nejčastěji při stavebních úpravách, díky nedbalosti při práci, v důsledku nedodržování zákonných norem, ale také šetřením na nesprávných místech. „Častým problémem ve firmách je provádění stavebních úprav bez zpracované dokumentace a požárně bezpečnostního řešení stavby. To vede například ke zbourání dělících konstrukcí, které mají bránit šíření požáru a tím dochází k nebezpečnému narušení požárních úseků. Často pak firmy provádějí činnost v prostorách, které pro ni dosud nebyly zkolaudovány, nebo jsou z provozních důvodů pro výrobu nevhodné,“ řekl Milan Pavelčík,  inspektor divize IVS společnosti Bureau Veritas. Jeden z posledních případů velkého požáru se stal  nedávno na Kladensku. Potravinářská firma zažila rozsáhlý požár vzniklý při přestavbě prostor pro chlazené suroviny. Subdodavatelská stavební firma podcenila protipožární zabezpečení a následně došlo ke vznícení izolací a rozšíření požáru. Naštěstí pouze v rekonstruované budově, kde neprobíhala výroba a tak nedošlo k poranění osob, nicméně škody na majetku byly vyčísleny v milionech. Celkové náklady za loňské požáry ve zpracovatelském průmyslu čítají částku přesahující 725 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…