Folklorní akademie spustila unikátní web

14.01.2016 13:50

Na vytváření pokladnice lidové kultury se mohou podílet všichni folkloristé. Za odměnu je čeká milionový grant Nadace SYNOT.

Folklorní akademie spustila unikátní web
Foto: Nadace SYNOT
Popisek: Folklorní akademie

Uchovávání, prožívání a hlavně předávání tradiční lidové kultury bude od letošního roku výrazně jednoduší. Po několika měsících příprav totiž odstartovala činnost tzv. Folklorní akademie, jejímž prvním projektem je spuštění unikátního multimediálního webového portálu. Ten by se měl postupně stát jakousi folklorní studnicí, ve které nejen vedoucí a členové folklorních souborů, ale také učitelé, rodiče i všichni milovníci folkloru najdou písničky, tance, tradice, kroje, pohádky a říkadla, která se váží k jednotlivým obcím a městům našeho regionu.

„Cílem webu Folklorní akademie je aktivně pomoci tomu, aby k předávání lidové kultury docházelo opět hlavně doma v rodině. V současné době se folklorismus totiž dostal do fáze, kdy už prakticky nemůže čerpat z přímých znalostí a zkušeností nositelů tradic. Lidé, kteří si pamatovali závěrečné roky, kdy na našich vesnicích ještě existovala tradiční selská kultura, už téměř odešli. Modernizace vesnice a změna životního stylu neumožnila kvalitní a úplné předání, nebo přežití prastarých rituálů, znalostí a zkušeností. Právě proto vzniká Folklorní akademie, která by měla napomoci k tomu, aby nedocházelo k postupné unifikaci a zjednodušování, aby folklor zůstal stále tak pestrý a autentický, jako tomu bylo v minulosti, a také abychom za pomoci moderních technologií přizpůsobili jeho uchovávání a předávání potřebám a zvyklostem třetího tisíciletí,“ přiblížil poslání Folklorní akademie učitel a vedoucí folklorních souborů Vlastimil Ondra, který je duchovním otcem celé myšlenky.

Obsah webu Folklorní akademie však nebude vznikat „akademicky“ a odtrženě od každodenní folklorní reality. Budou se na něm podílet všichni, kdo se dnes folkloru aktivně věnují. „Našim záměrem je, aby web Folklorní akademie pracoval na principu „pošli to dál“. Chceme motivovat např. vedoucí souborů, ale i další folkloristy, aby nám posílali písničky, tance, kroje, fotky a videa, která pak zpracujeme a vložíme do multimediální databáze Folklorní akademie. Jedině za tohoto předpokladu se pak portál může stát skutečně aktivním pomocníkem opět vedoucích folklorních souborů, učitelů i rodičů, kteří z něj budou čerpat správné a autentické podklady pro další šíření folkloru,“ uvedl další z autorů, dramaturg a choreograf David Pavlíček.

„Je na čase, aby vedoucí folklorních souborů byli nápomocni rodičům v poskytování folklorního „know how“ místa, kde žijí. Dále by v předávání lidové kultury měli být nápomocni i učitelé základních škol, kteří by část svých informací mohli z webu Folklorní akademie čerpat. Snem je, aby se poklad naší ústní lidové slovesnosti dostával dříve než na podia a folklorní festivaly, v prvé řadě zpět do rodin a byl využit pro ty nejintimnější chvilky, které spolu rodiče a děti mohou prožívat,“ dodal Vlastimil Ondra.

„Při tvorbě webu Folklorní akademie jsme vždy měli na paměti právě to, aby se lidové písničky, ale např. i pohádky nebo říkadla dostaly zpět do rodin. Portál jsme se snažili připravit tak, aby rodičům stačil třeba chytrý telefon nebo tablet, na kterém si rychle vyhledají např. dětskou písničku, kterou se díky notovému zápisu, ale i přehrávači melodie a doporučeným didaktickým radám, velmi rychle se svými dětmi naučí. Jako táta osmiletého synka jsem právě na nedostatek takového „pomocníka“ často narážel. Proto jsem rád, že jsem se mohl na vzniku Folklorní akademie podílet a splnit si tak jedem malý rodičovský sen,“ uvedl další ze spolutvůrců Folklorní akademie Michal Dvouletý.

Folklorní akademie by však nevznikla, kdyby se pro ni nenadchnul podnikatel a senátor Ivo Valenta. „Folklor na Slovácku podporuji již přibližně patnáct let. Jsem rád, že se díky činnosti Nadace SYNOT podařilo vyjít vstříc stovkám žádostí a i díky těmto finančním prostředků se obnovují kroje, pořizují hudební nástroje, udržují lidové tradice a jiné folklorní akce. Myšlenka Folklorní akademie je však daleko ambicióznější. Snaží se totiž vytvořit jakousi pokladnici kulturního dědictví našeho regionu, která bude jednou pro vždy shromážděna pod jednou střechou a bude zdarma k dispozici všem, kteří se na předávání lidové kultury chtějí podílet. Folkloristům, učitelům, rodičům … Prostě všem. Navíc je mi sympatické, že celý projekt vzniká velmi moderně, a že všechny materiály budou k dispozici online v jednoduché a přehledné formě,“ uvedl Ivo Valenta, který se zároveň rozhodl, že podpoří také všechny folkloristy, kteří se aktivně zapojí do budování webu Folklorní akademie. Nadace SYNOT proto vypsala další grant ve výši 1 milionu Kč. Do něj budou automaticky zařazeni všichni, kteří se podělí o písničky, tance, fotky a videa ze svých obcí a měst a stanou se tak spolutvůrci webu Folklorní akademie.

Do spuštěného webu autoři pilotně zařadili obec Nivnici, ve které působí právě otec myšlenky, Vlastimil Ondra. „Portál chápeme jako živý organismus, který bude růst a zdokonalovat se. Ale Nivnice dnes není na tomto webu zpracována zcela vypovídajícím způsobem a na doplňování průběžně pracujeme. Chtěli jsme ale na ní demonstrovat to, jaké možnosti náš web nabízí a co vše by se mohlo stát jeho součástí. Navíc věřím, že v průběhu dojdeme na mnohá další vylepšení a časem se stane skutečně unikání online folklorní knihovnou,“ dodal Vlastimil Ondra.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…