Fond ASEKOL letos podpoří rekordních 49 projektů

12.06.2013 9:08

Šestý ročník Fondu ASEKOL podpoří z celkových 99 přihlášek 49 projektů zaměřených na sběr a recyklaci elektra. Celková výše udělených dotací se vyšplhá na částku přesahující 2 miliony korun.

Fond ASEKOL letos podpoří rekordních 49 projektů
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

Podporu obdrží obce, nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů. Za dobu působení fondu, který založila nezisková organizace ASEKOL, bylo podpořeno 243 projektů, jejichž celkový příspěvek dosáhl více než 15 000 000 korun.

Fond ASEKOL nabídl ve svém šestém ročníku zájemcům o dotaci tři programy; Rekonstrukce, Intenzita a Osvěta. „Jako již každoročně, nejvíce žádostí směřovalo k podpoře při zabezpečení sběrných dvorů kamerovým či jiným systémem,“ říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

„Dále se jednalo o žádosti na úpravu a rozšíření kontejnerových stání, které občanům zjednoduší možnost třídění nejen starého elektra,“ dodává Ansorgová.

Nejvyšší příspěvek 60 000 korun obdrží osvětový projekt města Třinec, který přinese občanům efektivní poradenský systém pro správné třídění odpadů a klade si tak za cíl zlepšit výsledky sběru. Druhou nejvyšší dotaci ve výši 56 000 korun získá sběrný dvůr v Bydlinského ulici v Táboře na zabezpečení místa sběru odpadů.

Vyhodnocení projektů měla jako každoročně na starosti devítičlenná Rada Fondu ASEKOL, jež byla složena ze zástupců společnosti ASEKOL, Svazu měst a obcí, Sdružení veřejně prospěšných služeb,  výrobců a médií. Stejně jako celý chod kolektivního systému ASEKOL, i Fond ASEKOL je financován klienty systému – výrobci a dovozci elektrozařízení.

„Množství žádostí o podporu je signálem, že je v oblasti sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů stále hodně práce. Fond ASEKOL je pro mnoho projektů důležitým faktorem úspěchu a já jsem rád, že se po šesti letech práce můžeme ohlédnout za desítkami z nich, které i díky naší podpoře dávají občanům možnost ekologického třídění,“ vysvětluje Pavel Drahovzal, předseda Rady Fondu ASEKOL a předseda komise životního prostředí Svazu měst a obcí České republiky.

ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7, 8, 9 a 10).

ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2012 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,63 kg elektroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…