Fond dopravní infrastruktury prošel kontrolou celkem dobře, ale tisková zpráva vyznívá trochu jinak...

07.07.2015 20:01

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dnes zveřejnil tiskovou zprávu k hospodaření Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Vyjádření ministerstva dopravy:

Fond dopravní infrastruktury prošel kontrolou celkem dobře, ale tisková zpráva vyznívá trochu jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Kontrola se týká období 2011 až 2014. NKÚ prověřoval na SFDI výdaje za zhruba dvě miliardy korun a pochybnosti má u částky, která netvoří ani dvě procenta z kontrolovaných výdajů. Kontrolní protokol NKÚ ve svém závěru uvádí, že v hospodaření s majetkem a peněžními prostředky státu nebyly ve většině kontrolovaných případů zjištěny nedostatky. Objektivní tedy je říci, že fond kontrolou prošel celkově dobře, což sám NKÚ v textu kontrolního protokolu konstatuje, tisková zpráva ale vyznívá podstatně jinak.

Ke konkrétním výtkám NKÚ:

SFDI má pouze dva interní právníky a rozděluje výdaje ve stovkách miliard korun. Je proto pochopitelné, že si na konkrétní a vysoce odborné služby najímal právní specialisty externě. Fond v daném období rozdělil zhruba 240 miliard korun, výdaj na zpochybněné externí právní a poradenské služby činil pouze 3,6 mil Kč, tj. 0,0015 % kontrolovaných výdajů. U všech zakázek na právní služby provedl SFDI porovnání cen, aby ověřil, že cena není vyšší než cena obvyklá. Všechny zakázky byly zadány v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, jednalo se o nárazové služby v menším finančním objemu, a tedy v rozsahu zakázek malého rozsahu. Externí právníci byli využíváni především při realizaci nově zaváděných typů kontrol poskytovaných prostředků. Jejich postupy z těchto kontrol byly dále využívány v dalších letech samotnými zaměstnanci SFDI.

NKÚ dále v souvislosti s poskytováním příspěvků vytýká, že SFDI dosud nevyhodnotil efekt poskytnutých příspěvků na zavádění nových technologií do výstavby a oprav komunikací. Příspěvky na nové technologie jsou poskytovány teprve od roku 2012. Skutečný efekt přitom podle běžné praxe může být vyhodnocen až s odstupem 3 až 5 let, kdy je již zřejmé, jak se technologie osvědčily v reálném provozu. Příspěvky SFDI standardně kontroluje a vyhodnocuje i několik let po ukončení financování projektu

Pokud jde o výtku NKÚ směřující k ceně zakázky, která souvisela s kontrolou prováděnou SFDI na Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), nejednalo se o pouze o samotnou kontrolu daných projektů. Zakázka zahrnovala také rizikovou analýzu toho, na které projekty kontrolu vůbec zaměřit. Předcházela tedy analýza řady dalších akcí.
Pochybení, která NKÚ zmiňuje při hospodaření s vozovým parkem v letech 2011 a 2012, byla jedním z důvodů pro provedené personální změny v těchto letech, nápravná opatření tedy již byla na SFDI provedena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…