Fotbalový svět: svět roztodivných příběhů a velkých financí

09.01.2014 21:56

Někteří je považují za největší zlo současného fotbalu – a k postavě hráčského agenta určitá démonizace opravdu patří. Stojí zpravidla v pozadí, do popředí často nevystupují. Ti nejvlivnější z nich jsou navíc podezíráni třeba i z toho, že mají vliv na nominaci reprezentace. Sféra hráčského agentství je plná rozmanitých příběhů, zvláštních existencí i nevyjasněných peněžních převodů. Ve svém seriálu pro tento týden o tom píše portál Ekonomika.cz.

Fotbalový svět: svět roztodivných příběhů a velkých financí
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Stát se hráčským manažerem není jen tak, krom jiného potřebujete licenci, finance na rozjezd živnosti, pojištění profesní odpovědnosti, nebo složení depozitu v minimální výši 100 tisíc švýcarských franků u renomované švýcarské banky. A pak musíte přesvědčit dostatečný počet hráčů, aby se nechali právě vámi zastupovat – hlavní část zisku totiž představuje podíl z prodeje, respektive z přestupní částky.

Hráčské transakce ve fotbale přitom mohou být velmi zvláštní. Evropská i mezinárodní asociace sice bojují za zprůhlednění finančních toků a snaží se dostat pod kontrolu zejména agenty, kteří v nich nejlépe umějí plout, je to ovšem velké účetní a legislativní dobrodružství.

Válka agentů?

V Česku, kde působí několik desítek hráčských manažerů, se před šesti lety dokonce psalo o "válce agentů". Na tak malém trhu a s omezeným počtem hráčů je logické, že zájmy konkurentů do sebe mnohdy ostře narazí. Často je při tom na štíru etika, například při přesvědčování nezletilých talentů, a podobně.

Zvláštní postavení mezi agenty má Pavel Paska. Emigrant z osmašedesátého roku se v republice objevil ještě před listopadovou změnou režimu a byl průkopníkem agentství v tuzemsku. Právě jemu je přisuzován silný vliv na svazové vedení. Najdou se lidé ochotní nahlas prohlásit, že Paskovi hráči jsou do reprezentace nominováni častěji, aby se pak lépe prodávali. Sám šéf agentury ISM vše popírá.

Odchod velkých sponzorů

Český fotbal se v minulých letech dostal do krize poté, co se objevily korupční skandály, ovlivňování zápasů a sázky samotných hráčů na výsledky utkání. Fotbal přišel o důvěru valné části veřejnosti a kritické chvíle zažil a zažívá ve vztahu k velkým sponzorům – firmy, a s nimi i peníze, postupně odcházejí. A náhrada za ně se hledá jen velmi těžko.

Závěrečný díl seriálu na serveru Ekonomika.cz se bude zítra zabývat tématem neoficiálních finančních transakcí, které k fotbalu odjakživa patří – a odjakživa jsou také jeho velkou bolestí. Všechna témata zpracovaná v seriálu najdete také na facebookovém profilu portálu Ekonomika.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…