František Janouch přednášel v ČSÚ

24.04.2017 21:32

František Janouch, jaderný fyzik a spisovatel, přednášel v ČSÚ. Tématem jeho prezentace, která se na pozvání předsedkyně Ivy Ritschelové uskutečnila 20. dubna, byla jaderná fyzika v Československu.

František Janouch přednášel v ČSÚ
Foto: ČSÚ
Popisek: Na snímku František Janouch a jeho manželka Ada Kolmanová společně s předsedkyní Ivou Ritschelovou v ČSÚ.

Přednáška pojednávala o otázkách týkajících se současné jaderné energetiky nebo likvidace jaderného odpadu. Byla součástí cyklu Statistici statistikům, který ČSÚ pořádá již několik let. Akci navštívilo více než 60 lidí.

V rámci následné diskuse hovořil František Janouch mimo jiné o své emigraci v roce 1974 a životě ve Stockholmu. „Právě tato švédská metropole se do curriculum vitae pana profesora Františka Janoucha zapsala velkým písmem. František Janouch tam totiž vedle realizace velmi významných akademických aktivit spoluzaložil v roce 1978 Nadaci Charty 77. Je mi ctí, že jsme tuto významnou osobnost mohli přivítat u nás v ČSÚ. Přednáška pana profesora patřila k nejzajímavějším, které jsme tu dosud měli možnost vyslechnout,“ řekla Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

František Janouch přednášel v průběhu své vědecké profesní dráhy na desítkách univerzit v Evropě, Spojených státech amerických a Asii. Uveřejnil kolem stovky vědeckých prací a několik set populárně vědeckých článků. Je také autorem mnoha knih.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…