Frýdecko-místecká nemocnice má nový pavilon

03.08.2015 20:07

Ve frýdecko-místecké nemocnici, jejímž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, vyrostl po dvou letech stavebních prací nový moderní pavilon chirurgických oborů. Dnes (3. 8.) ho slavnostně otevřeli zástupci vedení kraje a další hosté.

Frýdecko-místecká nemocnice má nový pavilon
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Stavba nového špičkového lékařského pracoviště si vyžádala téměř 460 milionů korun. Pětaosmdesát procent je hrazeno z prostředků Evropské unie, zbytek dofinancuje ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj.

„Dnešním dnem symbolicky navazujeme na historické počátky frýdecké nemocnice, neboť nový moderní pavilon chirurgických oborů stojí na místě původního chirurgického pavilonu, který byl zprovozněn téměř na den přesně před 80 lety, 1. srpna 1935,“ řekl ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku Tomáš Stejskal. „Rád bych popřál pacientům, ať se jim v novém prostředí líbí a rychle se uzdravují, a lékařům a zdravotnickému personálu, ať se jim v něm dobře pracuje.“

Nový moderní pavilon nahradil původní stavbu, která byla zbourána kvůli špatnému statickému stavu v roce 2010, a pacienti byli přestěhováni do jiných budov nemocnice. Stavba pavilonu chirurgických oborů ve frýdecko-místecké nemocnici odstartovala v květnu 2013, dodavatelem stavby bylo sdružení účastníků HOCHTIEF CZ a. s. a TRANSKONTAKT-MEDICAL s.r.o.

„Stavba chirurgického pavilonu za téměř půl miliardy je největší a ojedinělou investicí kraje do zdravotnictví a jsem velmi rád, že ji nemocnice může symbolicky otevřít u příležitosti svých osmdesátých narozenin. Nový pavilon je hmatatelným důkazem, že máme zájem na rozvoji zdravotnictví. V nemocnici není nikdo rád, ale můžeme se alespoň snažit o zpříjemnění prostředí. Věřím, že i v budoucnu najdeme další finanční prostředky, abychom splnili přání ředitelů našich krajských nemocnic a zajistili co největšímu počtu pacientů a lékařů komfortní prostředí i nejmodernější vybavení,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Do nového pětipatrového pavilonu s pěti chirurgickými sály se přestěhují tři oddělení: chirurgicko-traumatologické, ortopedické a urologické. Pacienti, kteří by se zde měli začít léčit počátkem srpna, budou mít k dispozici 10 ambulancí a 107 nových lůžek.

„Celá stavba včetně heliportu, rekonstrukce chodníků a vybavení nábytkem si vyžádala 460 milionů korun, z čehož přístrojové vybavení přišlo na téměř 126 milionů korun. Na realizaci rozsáhlého projektu se nám podařilo získat peníze z evropských zdrojů, které dokryjí finance z krajského rozpočtu," upřesnil Ivan Strachoň, investiční náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. Na překládací zařízení, které šetrně a bezpečně přeloží pacienta z lůžka na operační stůl a zpět za zhruba jeden a půl milionu korun přispělo jedním milionem také město Frýdek-Místek.

„Nemocnice ve Frýdku-Místku je rozsáhlou spádovou oblastí pro zhruba 213 tisíc obyvatel. Chceme, aby každý klient, který do nemocnice vstoupí, věděl, že mu bude zajištěna špičková zdravotní péče. K významnému zkrácení doby přepravy pacienta v ohrožení života do nemocnice přispěje také nový heliport letecké záchranné služby na střeše východního křídla budovy,“ dodává Jiří Martinek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví.

„Koncepce nového chirurgického pavilonu umožňuje centralizovat péči na jednom místě. Nový urgentní příjem, který bude sloužit jako příjmové místo pro pacienty s přímým ohrožením vitálních funkcí, umožní lepší návaznost přednemocniční a nemocniční péče o pacienta a poskytne mu okamžitou specializovanou péči bez ztráty cenného času. Pět špičkově vybavených moderních operačních sálů výrazně přispěje ke zlepšení podmínek pro operační týmy všech chirurgických oborů,“ potvrdil Martin Chrostek, primář chirurgicko-traumatologického oddělení frýdecké nemocnice.

Veřejnosti představí nemocnice nový pavilon chirurgických oborů 4. srpna, na který zorganizovala Den otevřených dveří. Zájemci si mohou od 9 do 17 hodin prohlédnout místa, která nejsou běžně přístupná. Připravena je také výstava fotografií, mapující historii nemocnice. Návštěvníci tak mohou srovnat dobové snímky s dnešní skutečností.

- Podzemní část nového pětipodlažního pavilonu poskytuje technické zázemí.

- V prvním podlaží je umístěno deset ambulancí ortopedie, urologie, ARO a centrální urgentní příjem, který je výtahem propojen s lůžkovou částí jednotky intenzivní péče a operačními sály.

- Ve druhém patře se nachází multioborová lůžková jednotka intenzivní péče chirurgických oborů včetně příslušného zázemí s kapacitou 11 lůžek a tři endoskopické sály.

- Ve třetím poschodí je umístěno pět špičkově vybavených operačních sálů, které budou sloužit lékařům všech chirurgických oborů. Na sály navazuje moderní pracoviště centrální sterilizace.

- Čtvrté a páté nadzemní podlaží je určeno pro lůžková oddělení. Ve čtvrtém podlaží se nachází chirurgicko-traumatologické lůžkové oddělení s kapacitou 56 lůžek, členěné na lůžkovou část chirurgickou a traumatologickou.

- V pátém podlaží jsou umístěna samostatná lůžková oddělení urologie s kapacitou 19 lůžek a ortopedie s kapacitou 21 lůžek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…