GE: Dekáda úspěchu

08.07.2014 10:10

Talent přitahuje talent je axiom, který je ve stipendijním programu GE Foundation Scholar-Leaders již dlouho známý. Tento program je vizionářským, regionálním vysokoškolským stipendiem, které letos oslavilo v České republice své 10. výročí. Program významně přispívá k podpoře a rozvoji vynikajících studentů z předních univerzit v České republice a v celém regionu střední a východní Evropy.

GE: Dekáda úspěchu
Foto: GE
Popisek: GE

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy s radostí přiznává, že cílem tohoto programu není jen usilovat o podporu vzdělávání u mladých lidí. Čeho si velice vážíme, je skutečnost, že program je zaměřen na posílení významu mezinárodní výměny a zkušeností, jakož i na rozvoj a podporu občanské zodpovědnosti studentů, včetně jejich většího zapojení do společnosti a společenského jednání nebo závazků k dobrovolnickým projektům, které jsou základními prvky demokratické společnosti.

Mezi způsoby, jejichž prostřednictvím by bylo možné dosáhnout úspěšné internacionalizace vzdělávání, se staly obzvlášť důležité takové způsoby, které zkoumají možnosti vydávající se nad rámec tradičních pevných osnov vysokoškolských studijních programů. Univerzity sice stále více zahrnují mezinárodní dimenzi do svých studijních programů, ale velmi důležitou roli hraje snaha o to nejlepší z dvoustranných mezinárodních dohod, Evropské programy a jiné iniciativy, které jsou řízeny a sponzorovány i jinými než primárně vzdělávacími institucemi.

Stipendijní program GE Foundation Scholar-Leaders, který spolupracuje s vybranými českými vysokými školami, patří mezi ty nejprestižnější. Tento jedinečný program, který poskytuje finanční podporu a příležitost k rozvoji dovedností, se v České republice zaměřuje především na studenty v oborech ekonomie a managementu, strojírenství nebo technologie. Program dosáhl vynikající mezinárodní pověsti. To může sloužit jako příklad iniciativy podporující nejen mezinárodní rozměr, ale také významně přispívající k rozvoji vůdčích schopností studentů a k jejich dobrovolnické činnosti.

Rád bych zdůraznil, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy uznává a velmi oceňuje to, co program společnosti GE nabízí. Domníváme se, že tento program je skvělou investicí do českého vysokého školství, protože dává jednotlivým studentům vysokých škol něco mnohem cennějšího než peníze: jejich vlastní zkušenosti a příklad, který podtrhuje řadu hodnot v našem regionu velmi potřebných: integritu, kulturní rozmanitost, závazek k inovacím, hodnotu spolupráce a také návrat zpět do našich vlastních komunit.

Kromě toho program od GE také poskytuje vybraným univerzitám příležitost rozvíjet partnerství s byznysy GE, navázat kontakt s jednou z nejúspěšnějších společností na světě a přináší velmi pragmatické hledisko, jehož cílem je schopnost pohybovat vysokoškolské vzdělání směrem, který produkuje na trhu vysoce ceněnou pracovní sílu, tedy něco, co je v naší zemi velmi potřebné.

Rád bych popřál těm studentům vybraným k účasti v tomto programu k tomu, čeho již dosáhli. Jsem si jist, že si nenechají ujít příležitost plně využít možností poskytovaných tímto programem GE ve svůj prospěch, k dalšímu akademickému, profesnímu i společenskému životu. Také doufám, že budou pamatovat na příležitost, která jim byla nabídnuta, tedy v případě, že v budoucnu budou v pozici, kdy budou moci nabídnout podobnou příležitost ostatním.

Chtěl bych také pogratulovat organizátorům – programu GE Foundation Scholar-Leaders - za to, že vedou dynamický program, který doplňuje akademické vzdělání mladých vůdců, a který pružně reaguje na individuální potřeby vysokoškolského vzdělávání a cíle všech zúčastněných zemí. Jménem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy mohu jen říci, že si toho velmi ceníme.

Nejnovější informace o GE v regionu střední a východní Evropy najdete na blogu GEE for CEE http://geforcee.geblogs.com/

Ladislav Bánovec, ředitel Odboru mezinárodních vztahů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…