Nani Beccalli: Obchodní dohoda mezi EU a USA by mohla stimulovat globální růst

16.11.2013 16:01

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by mohlo každý rok posílit globální ekonomiku o 400 miliard USD.

Nani Beccalli: Obchodní dohoda mezi EU a USA by mohla stimulovat globální růst
Foto: GE
Popisek: GE

Všichni účastníci jednání mezi EU a USA o vzájemné obchodní dohodě, jež pokračují v Bruselu i tento týden, by si měli plně uvědomit, nakolik přínosná by tato komplexní dohoda o obchodu a investicích mohla být. Z pohledu společnosti, která v Evropě zaměstnává 84 000 lidí a dalších 150 tisíc zaměstnanců má i ve Spojených státech, by tato dohoda mohla přinést velice vítané posílení růstu, stimulovat transatlantické investice a ve výsledku také vyústit ve vznik tolik potřebných pracovních míst (pro kvalifikované i nekvalifikované pracovníky), a to vše bez jakéhokoli zatížení daňových poplatníků.

Pro Evropskou unii by uzavření této dohody znamenalo výrazné posílení její pozice v rámci rychle se vyvíjejícího globálního trhu, což je nezanedbatelné pozitivum, uvážíme-li, že při současném vývoji by měl podle odhadů globální růst být již do roku 2015 z 90% generován mimo území EU. Dohoda by navíc EU navrátila roli skutečně světového hráče.

Nová komplexní dohoda nazvaná Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by navíc nejen oživila transatlantické partnerské vztahy, jež podle mnohých v posledním desetiletí poněkud oslabily s nástupem nových, rychle obchodujících subjektů, ale nadto by dala vzniknout největšímu vnitřnímu trhu na světě s 830 miliony spotřebitelů a přinesla tak liberalizaci celé třetiny globálního obchodu.

V současnosti dosahuje objem obchodu a investic mezi EU a USA ohromujících 500 miliard USD ročně a přímé zahraniční investice (PZI) činí 300 miliard USD, což z této dvojice dělá největší obchodní a investiční blok na světě. Nicméně komplexní dohoda TTIP by mohla oběma partnerům přinést ještě výrazně pozitivnější výsledky. Zpráva, kterou na zadání EU vypracovalo Centrum pro výzkum hospodářské politiky (CEPR), odhaduje, že dohoda by přinesla zvýšení každoročního objemu obchodu a investic mezi oběma partnery o 275 miliard USD. Konkrétně pro EU by pak tento nárůst činil 119 miliard EUR. Z Generálního ředitelství pro obchod Evropské komise zaznívají dokonce ještě optimističtější hlasy odhadující, že díky nové smlouvě by evropské společnosti mohly USA prodat zboží a služby navíc za 187 miliard EUR a dát tak vzniknout naléhavě potřebným novým pracovním místům.

Pro lepší představu – podle odhadů by po plné realizaci partnerství mohla průměrná evropská domácnost získat až 545 EUR navíc každý rok a naše ekonomika by posílila zhruba o 0,5% HDP.

TTIP by dále přineslo výrazné úspory pro společnosti a instituce působící v rámci obou subjektů. Kromě snížení celních tarifů se jednání o dohodě soustředí zejména na řešení dalších, necelních překážek, jež číhají za celnicemi, jako jsou například rozdíly v technických předpisech, normách a certifikacích. Právě v této oblasti bychom mohli dosáhnout skutečně výrazných úspor pro podniky a v konečném důsledku i pro spotřebitele. GŘ pro obchod uvádí, že přínos dohody by z celých 80% plynul ze snížení regulační zátěže a omezení byrokracie, jakož i z otevření trhů se službami a veřejnými zakázkami.

Odstranění těchto bariér by EU a USA poskytlo skvělou příležitost. Pod TTIP by spadala třetina celkového globálního obchodu a tím pádem by se jakákoli společně přijatá norma stala de facto normou světovou, což by tomuto partnerskému bloku umožnilo definovat normy pro celý svět.

Přínosy TTIP by však nebyly omezeny pouze na EU a USA. Podle zprávy CEPR by z liberalizace obchodu v důsledku tohoto partnerství měl prospěch i zbytek světa, neboť celosvětové zisky mimo území USA a EU by se zvýšily o téměř 128 miliard USD. Úspěch TTIP by se mohl rovněž stát katalyzátorem pro vznik dalších bilaterálních dohod.

Jak jsme se již stačili přesvědčit, v pokračujících jednáních není a nebude nouze o potenciální problémy, které by dosažení úspěšného výsledku mohly bránit.

U každé podobné dohody se v podstatě musí počítat s tím, že někdo bude vítěz a někdo poražený, avšak potenciální přínos takovéhoto partnerství celkově vzato jasně převažuje jakékoli nevýhody. Musíme mít stále na paměti onu neskutečně cennou odměnu, již úspěšné uzavření této dohody slibuje. Z dlouhodobého hlediska není protekcionismus v ničím zájmu. A už vůbec to není strategie pro růst.

Ukončení jednání je naplánováno na začátek roku 2014. Realizace výsledného partnerství však může trvat mnohem déle, ačkoli partneři na obou stranách Atlantiku se zdají být plně odhodláni zajistit úspěch TTIP. Osobně z celého srdce podporuji úsilí všech zúčastněných a těším se na úspěšné uzavření této významné dohody.

Ferdinando „Nani” Beccalli-Falco, Senior viceprezident, prezident a výkonný ředitel GE Europe, výkonný ředitel GE v Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…