GE: Tento tryskový motor létat nedokáže, ale zato umí zachraňovat životy

17.04.2014 17:31

Texaské lékařské středisko v Houstonu je největší zdravotnický komplex na světě. Centrum je jeden a půl krát větší než newyorský Central Park, každoročně ošetří sedm milionů pacientů a provede na 350 000 operací. Roční rozpočet činí 15 miliard dolarů, což je dvakrát více než rozpočet státu Iowa. „Nic takového nikde na světě nenajdete,” říká prezident centra Dr. Robert C. Robbins.

GE: Tento tryskový motor létat nedokáže, ale zato umí zachraňovat životy
Foto: GE
Popisek: GE

Ale Houston není pro provoz nemocnice úplně ideálním místem. Majitelé velkých texaských elektráren a komunitních skupin dlouhodobě upozorňují na možné výpadky elektřiny, pokud stát nebude modernizovat svůj energetický trh a nedodá do sítě vyšší kapacitu. Centrum tedy potřebuje mít dobré záložní zdroje.

Jen málokterý stroj představuje takovou kombinaci spolehlivosti a odolnosti než tryskový motor. Společnost GE, která vyrábí největší a nejvýkonnější tryskové motory světa, vyvinula několik vysoce odolných plynových motorů, které vycházejí z motorů leteckých. Říká se jim „aeroderiváty”.

Aeroderiváty se osvědčily již mnohokrát, naposledy během hurikánu Sandy. V říjnu 2012 bouře zabila několik set lidí, zničila celé obce a připravila o elektřinu 2,6 milionu lidí na východním pobřeží Spojených států. Kogenerační elektrárna na kampusu univerzity v Princetonu nicméně fungovala spolehlivě dál, takže zatímco kampus byl vytápěn a svítil, zbytek města se topil ve tmě.

Jeden z neleteckých tryskových motorů je nyní nasazen i v houstonském zdravotnickém středisku. Nabízí komplexu elektřinu, vytápění a chlazení. „Staráme se o více než 6 500 lůžek,” říká prezident a generální ředitel Thermal Energy Corporation (TECO) Steve Swinson. Právě jeho společnost totiž zajišťuje provoz elektrárny v centru. „Kdybychom nedělali svou práci, nemohli by pracovat ani lékaři.”

TECO využívá aeroderivativní turbínu LM6000, s jejíž pomocí generuje 48 megawatt elektřiny. Systém rovněž zachytává odpadní teplo a generuje páru pro vytápění a klimatizace.

Elektrárna umožňuje – v porovnání s nákupem tepla a elektřiny přímo ze sítě – snížit emise oxidu uhličitého (přes 300 000 tun ročně) do takové míry, že to je, jako by ze silnic zmizelo 53 000 vozů.

Konstruktéři GE postavili turbínu na základě tryskového motoru CF6, který pohání řadu dopravních letadel včetně Air Force One. Tryskový motor uvnitř stroje roztáčí hřídel připojenou ke generátoru a s její pomocí vytváří elektřinu.

V roce 2012 označil časopis Technology Review vydávaný při MIT aeroderiváty jako „klíčovou inovaci” pro „budování flexibilních a výkonných elektráren na zemní plyn.” Díky tomu se GE rovněž dostala na seznam 50 nejinovativnějších společností na světě.

Aeroderiváty jsou součástí nové divize GE pro distribuci energie. Společnost uvádí, že celkem je v provozu na 2 1000 aeroderivativních plynových turbín, které generují elektřinu a poskytují teplo lidem v 73 zemích.

 „Jsme svědky rostoucího trendu mezi důležitými hráči v odvětví nebo i mezi nemocnicemi. Ti všichni mají zájem o efektivní a ekologickou lokální výrobu elektřiny,“ říká Peter Stračár, CEO GE pro region střední a východní Evropy a dále vysvětluje:

„Továrna GE Power and Water v maďarském Veresegyhazu je vlajkovou lodí mezi našimi 21 továrnami ve střední a východní Evropě. Na jedné straně je napojená na globální trh s výrobou elektřiny, na straně druhé je hluboce zakořeněna v ekonomice regionu prostřednictvím našich dodavatelů, exportu a 1 600 zaměstnanců.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…