GEEN Zelenou bankou se stala Česká spořitelna

19.08.2015 17:14

Historicky první GEEN Zelenou bankou se stala Česká spořitelna. Tato banka obdržela v hodnocení serveru www.VstricnaBanka.cz a www.BankovniPoplatky.com nejvyšší hodnocení 90 procent. Druhá v pořadí se umístila ČSOB, která získala 80 procent, následovaná Raiffeisenbank se 60 procenty. Hodnocení Zelená banka posuzuje a hodnotí banky z hlediska jejich ekologických a zelených aktivit a projektů.

GEEN Zelenou bankou se stala Česká spořitelna
Foto: Archiv
Popisek: Česká spořitelna - logo

Česká spořitelna svými ekologickými aktivitami, mezi kterými je podpora ekologických projektů ze strany banky a jejích zaměstnanců, úspory energií, úspory papíru při tisku, nákup zelené energie či třídění odpadu, zaujala porotu rozsahem a efektivností svých ekologických aktivit.

"V rámci Programu snižování spotřeb energií získávají naše pobočky pravidelně informace o spotřebách energií (voda, teplo, plyn a elektřina). Na tento program realizovaný v pobočkové síti České spořitelny navazuje projekt Energetická liga," říká tisková mluvčí České spořitelny Pavla Kozáková.

Prvních pět bank v pořadí Zelená banka

Banka

Hodnocení v %

Nejdůležitější ekologická aktivita

Česká spořitelna

90

Vzdálený monitoring a regulace technologických prvků, tzv. MaR a WAN facility

ČSOB

80

Odběr zelené energie, biomerické podpisy

Raiffeisenbank

60

Poskytování Zeleného úvěru

GE Money Bank

50

Biometrické podpisy, elektronické smlouvy, podpora zelených zemědělských projektů

Komerční banka

50

100 % spotřeby elektřiny pokryto zelenou energií

Jako druhá v pořadí se umístila ČSOB. I tato banka prokázala velmi rozsáhlou ekologickou aktivitu. „Provádí se především audity technologií, upravují denní režimy, včetně měření a regulace, průběžně dochází ke snižování energetické náročnosti budov, především v oblasti HVAC (vytápění, příprava TUV, VZT, chlazení). Došlo také k výměně neonů za LED osvětlení u vnějšího značení poboček,“ popisuje ekologické aktivity banky její tisková mluvčí Pavla Hávová a dodává „Na centrále v Radlicích je realizován nákup 35 % spotřeby a 100 % zelené energie využívá kavárna Era svět na Jungmannově náměstí.“

Za ČSOB následuje třetí v pořadí Raiffeisenbank s 60 procenty. Tato banka je mimo jiné jedinou bankou v České republice, která ve spolupráci s Evropskou investiční bankou nabízí specializované zvýhodněné úvěry na projekty s ekologickým rozměrem. Tzv. Zelený úvěr je určen pro střední firmy s maximálně 250 zaměstnanci, které mohou získat díky spolupráci s EIB výhodné podmínky.

Generální ředitel společnosti GEEN a hlavní porotce Ing. Aleš Mokrý k hodnocení Zelená banka říká: „Jako společnost věnující se dlouhodobě ekologickým projektům jsme banky chtěli ohodnotit i z pohledu jejich vztahu k ekologii. Velmi nás překvapila skutečnost, že banky mají opravdu široké aktivity v oblasti ekologie a úspor energií, o nichž se obecně moc neví a neinformuje.“

V prvním hodnocení projektu GEEN Zelená banka, která je jednou z částí prvního klientského ratingu bank GEEN Vstřícná banka, byly banky hodnoceny dle své vlastní prezentace. Hodnotil se tedy rozsah ekologických aktivit a jejich efektivita v rámci prezentace těchto kroků přímo ze strany bank. Od druhého ročníku pak banky budou posuzovány dle skutečných přepočítaných úspor CO2, které svými ekologickými aktivitami a kroky dosáhly v přepočtu na jednu svou pobočku.

Podrobnější informace o projektu Zelená banka naleznete na stránkách www.vstricnabanka.cz:  http://www.vstricnabanka.cz/zelena-banka/

Kritéria hodnocení ZELENÁ BANKA:

- (Ne)tisknutí materiálů a dokumentů banky (tisk na recyklovaný papír, elektronické substituce, signpady).
- Elektromobily, ekologické dopravní prostředky (využívání elektromobilů, podpora, např. zvýhodněné leasingy nebo úvěry pro tento typ dopravních prostředků).
- Třídění odpadu.
- Nákup zelené energie.
- Úvěrování projektů obnovitelných zdrojů (zvýhodněné financování stejně jako u ekologických dopravních prostředků).
- Podpora vzdělávání v oblasti ekologie a obnovitelných zdrojů.
- Používání PC, spotřební elektroniky (v jaké energetické náročnosti banky používají elektrické spotřebiče, jestli to vůbec sledují).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…