GSK úspěšně ukončila rok 2015, tržby vzrostly o 6 %

07.02.2016 14:10

Jedna z největších farmaceutických společností na světě, britská GSK, ukončila loňský rok nad očekávání dobře – 6% růstem tržeb. Ty tak dosáhly celkové částky 24 miliard liber. Tímto výsledkem opět překonala očekávání analytiků a finančních trhů, které reagovaly růstem akcií společnosti. Provozní zisk současně přesáhl 10 miliard liber.

GSK úspěšně ukončila rok 2015, tržby vzrostly o 6 %
Foto: red
Popisek: GlaxoSmithKline

„Loňský rok byl pro GSK důležitý především z hlediska růstového potenciálu do budoucna. Úspěšně jsme uvedli na trh několik nových produktů, například v oblasti HIV, což se odrazilo na finančních výsledcích. Důležité ale je i to, že jsme investorům dokázali představit v rámci Investor day desítky dalších nadějných kandidátních léčiv, která by měla podpořit náš byznys v příští dekádě a přinést užitek pacientům,“ říká PharmDr. Monika Horníková, generální ředitelka české pobočky GSK.

Na celkových výsledcích společnosti se jednotlivé divize podílely následujícím způsobem: divize Vaccines, která vyrábí očkovací látky, si připsala 19% růst tržeb, divize Consumer Healthcare, která vyrábí běžné spotřební produkty, dosáhla 44% růstu tržeb. Divize Pharmaceuticals, která vyrábí léky na předpis, zaznamenala 7% pokles. Celková hodnota zisku na jednu akcii činila v uplynulém roce 174,3 pence, čímž zaznamenala více než 100% růst oproti roku 2014. Dobrý hospodářský výsledek podpořily částkou 2 miliard liber i prodeje nových přírůstků v portfoliu produktů určených pro léčbu HIV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…