Galerie NPÚ v Českých Budějovicích přivítala výstavu „Diktatura versus naděje“

24.03.2016 12:20

Jedenáctá repríza výstavy o perzekuci církve „Diktatura versus naděje“ byla ve spolupráci mezi Územním odborným pracovištěm NPÚ, Ústavem pro studium totalitních režimů a Archivem Kanceláře prezidenta republiky otevřena v Galerii NPÚ v Českých Budějovicích.

Galerie NPÚ v Českých Budějovicích přivítala výstavu „Diktatura versus naděje“
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Diktatura versus naděje“ představuje jednu z velmi tragických, ale současně inspirativních vývojových etap, které prožila katolická církev v českých zemích i na Slovensku v období komunistického režimu. Represivní proticírkevní politika československých komunistů byla ve východním bloku jednou z nejtvrdších a nejvytrvalejších. Komunistický režim používal k izolaci a likvidaci církve a církevních představitelů širokou paletu prostředků – od zastrašování přes věznění až po fyzickou likvidaci duchovních i laiků. 

Výstava „Diktatura versus naděje“ byla již představena na Velehradě, v Praze, Jihlavě, na univerzitě v Olomouci, Boskovicích, v klášterech Teplá a Zásmuky, v Galerii biskupství v Hradci Králové, v Památníku Vojna a v prostorách Technické univerzity v Liberci. 

Slavnostní vernisáže se zúčastnil ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra, ředitel ÚOP NPÚ Daniel Šnejd a autorka výstavy Stanislava Vodičková. 

Výstava je v prostorách budovy ÚOP NPÚ na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích umístěna do 12. dubna 2016. 

K výstavě je vypracován výukový materiál, který je volně ke stažení zde.

Aktivity realizované pomocí cvičení v pracovních listech vedou žáky k porozumění klíčovým momentům z dějin české katolické církve zvláště ve 40. a 50. letech 20. století. Žáci se také blíže seznámí s osudy čtyř předních církevních osobností (Josef Beran, Jan Anastáz Opasek, Miloslav Vlk a Dominik Duka). Důraz je kladen na interpretaci textu a obrazových materiálů, spolupráci ve skupině.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…