Galerie zlínského zámku představí kresby sklářského výtvarníka Libenského

17.10.2014 8:58

V pondělí 20. října se v 17. hodin uskuteční v Galerii Václava Chada vernisáž kreseb další významné osobnosti českého výtvarného umění – Stanislava Libenského. Unikátní výstava tohoto světově proslulého autora plastik z taveného skla umožní nahlédnout zlínským příznivcům umění do méně známé části jeho tvorby. Kresby budou k vidění v prostorách galerie až do 12. prosince.

Galerie zlínského zámku představí kresby sklářského výtvarníka Libenského
Foto: Stanislav Libenský
Popisek: Dílo Libenského Cono-Cone.

I když se sochař a sklářský výtvarník Stanislav Libenský proslavil u nás i ve světě především plastikami z taveného skla, ve zlínské Galerii Václava Chada si budou mít návštěvníci možnost prohlédnout jeho kresby odrážející autorovy pocity, myšlenky i představy. „Právě kresba je mnohdy důležitější než samotný cíl, výsledné dílo, a nejlépe nám dovolí nahlédnout do umělcových myšlenkových pochodů,“ uvádí kurátorka výstavy Silvie Stanická a dodává:  „Sám Libenský vnímal kresby jako studijní přípravu, v ploše si ověřoval nosnost budoucích trojrozměrných řešení svých plastik. Charakteristické pro něj bylo právě prolínání základních geometrických prvků – krychlí, koulí, válců, přímek či křivek.“

Kresby Stanislava Libenského se staly předlohou řady plastik z taveného skla, které téměř padesát let tvořil se svou partnerkou Jaroslavou Brychtovou a které byly vystaveny na bezpočtu domácích a zahraničních výstav. K jejich dalším významným uměleckým počinům patří např. i sedmimetrová okna ve středověké kapli v chrámu sv. Víta, „roj meteorů“ z taveného křišťálu na betonovém nosném válci televizního vysílače Ještěd nebo unikátním výtvarným řešením pláště budovy Nové scény Národního divadla v Praze.

Ve Zlíně budou vystaveny kresby i ukázky tří skleněných plastik Stanislava Libenského až do 12. prosince. Expozice je přístupná ZDARMA od úterý do pátku, vždy od 14 do 17 hodin. Zájemci o komentované prohlídky a organizované skupiny se mohou hlásit na telefonu 602 560 020.

STANISLAV LIBENSKÝ

Sklářský výtvarník, sochař a pedagog se narodil 27. března 1921 v Sezemicích u Mnichova Hradiště. Vystudoval sklářské školy v Novém Boru a Železném Brodě, potom Umprum (1939-1944) a VŠUP. Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (1949-50) v Praze. V letech 1963 až 1987 byl profesorem sklářského ateliéru na VŠUP. Od roku 1954 spolupracoval s Jaroslavou Brychtovou, s níž se v roce 1964 oženil. Je považován za zakladatele hnutí skleněné plastiky a jeho díla jsou zastoupena v předních českých i světových galeriích. Získal řadu ocenění: např. Grand Prix na EXPO 58 v Bruselu, Herderovu cenu (1975, Rakousko), americkou Rakow Avard for Excellence in the Art of Glass (1984). Je nositelem titulu Rytíř umění a literatury (Francie) a čestného doktorátu londýnské Royal College of Art. Zemřel 24. února 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …