Geis: Přepravci dokončují přípravy vozového parku na zimu

29.10.2013 20:40

Přepravci připravují své vozové parky na zimu. Do konce října musí mít všechny vozy přezuté na povinné zimní pneumatiky. Za ty si podle statistik prodejců letos nepřiplatí, v průměru meziročně zlevnily o 6 %. Součástí příprav je i doplnění zimních provozních kapalin a celková kontrola technického stavu. Právě na nákladní vozidla a jejich technický stav se letos zaměřily již tři celorepublikové týdenní policejní kontroly. Další budou následovat.

Geis: Přepravci dokončují přípravy vozového parku na zimu
Foto: Geis
Popisek: Geis

Přepravní společnosti v těchto dnech dokončují přípravu svých vozidel na zimní sezónu. Důležitou součástí příprav je i přezouvání na povinné zimní obutí. Řada dopravců řeší organizačně a finančně náročné přezouvání na zimní pneumatiky využíváním celoročních pneumatik. Před zahájením zimní sezóny tak pouze provádí kontrolu jejich stavu a přezouvá jen nevyhovující obutí, které nesplňuje minimální povinnou hloubku dezénu pro zimní pneumatiky, tedy 4 milimetry u osobních vozů a 6 milimetrů u nákladních vozů nad 3,5 tuny, nebo další bezpečnostní kritéria.  Před zimou rovněž automobilům doplní provozní kapaliny a vybaví je sněhovými řetězy.

„Přípravu vozového parku na zimní sezónu jsme letos zahájili již v měsíci září, abychom včas stihli zkontrolovat desítky vlastních tahačů. Po zkušenostech z minulých let jsme tento rok kromě běžné údržby vybavili všechna naše vozidla také sněhovými řetězy. Také naši smluvní dopravci, kterých je kolem tisícovky, se v tomto období na zimu intenzivně připravují,“ uvedl Jiří Jurkovič, vedoucí vozového parku ve společnosti Geis. Do konce roku čeká rovněž řadu starších vozů vyřazení. „Výměnu vozidel provádíme vždy nejpozději po pěti letech. Letos budeme například obměňovat 28 našich tahačů. Díky nízkému stáří vozového parku, pravidelným prohlídkám a servisům nemáme s technickým stavem našich vozidel problém,“ doplnil Jurkovič.

Na kontrolu kamionů spolu s autobusy se letos speciálně zaměřily již tři týdenní akce Policie ČR. Kontroly prováděla ve spolupráci s organizací Tispol v měsících únoru, červenci a říjnu. Nevyhovující technický stav přitom patřil k nejčastěji zjištěným přestupkům. Například v Moravskoslezském kraji v říjnu policisté objevili technické závady u 86 vozidel z celkového počtu 455 kontrolovaných nákladních vozů. „Další kontrolní akce speciálně zaměřené na kamiony a autobusy plánuje Policie ČR i v příštím roce. Kromě specificky zaměřených akcí se policisté věnují kontrolám kamionové a nákladní dopravy i během běžného výkonu služby, a to na základě vyhodnocení aktuální dopravně bezpečnostní situace,“ sdělil Jozef Bocán, tiskový mluvčí Policie ČR.

Řádná údržba vozového parku představuje každoročně pro přepravní společnosti vysoké náklady. Ty by se letos neměly vyšplhat výrazně výše než loni. Minimálně u pneumatik došlo k meziročnímu poklesu cen. „Zatímco loni cena pneumatik stoupala, letos poklesla v průměru o 6 %. Míra zlevňování se liší u jednotlivých značek i velikostí pneumatik, “ sdělil Jakub Pyšný, předseda představenstva internetového obchodu Kupuj pneu.

O společnosti Geis

Skupina Geis má hlavní sídlo v německém Bad Neustadtu. Od svého založení v roce 1948 se neustále rozvíjí. Holding, který řídí přímo majitelé, je dnes globálním poskytovatelem komplexních logistických služeb. Zaměstnává kolem 4 150 lidí a v roce 2012 vygeneroval obrat 794,2 milionů EUR. Do holdingu patří společnosti v Německu, Švýcarsku, Lucembursku, Rakousku, Polsku, České republice a na Slovensku. Hlavní oblasti podnikání skupiny Geis jsou Road (balíkové/paletové/kusové/celovozové přepravy), Logistics (skladová logistika, výroba obalů) a Air+Sea (letecké a námořní přepravy, speciální projekty přeprav). V České republice patří do skupiny Geis firmy Geis CZ, s.r.o., Geis Parcel CZ, s.r.o., Geis CZ Air+Sea, s.r.o., a Spedition Feico, spol. s r.o. Na Slovensku je to Geis SK a Geis Parcel SK. Česko-slovenská část skupiny zaměstnává více než 1100 pracovníků na 29 pobočkách a specializovaných logistických pracovištích a v roce 2012 dosáhla obratu cca 3,5 mld Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…