Genderové audity podpoří využití kreativních a inovačních schopností žen

23.06.2015 14:30

V členských firmách klastrů působících v Moravskoslezském kraji byly zahájeny genderové audity, které jsou jednou ze součástí projektu Gender v inovacích - inovace v klastrech. Nositelem tohoto projektu, spolufinancovaného z Norských fondů prostřednictvím Nadace Open Society Fund Praha, je Národní klastrová asociace.

Genderové audity podpoří využití kreativních a inovačních schopností žen
Foto: Nadace Open Society Fund
Popisek: Nadace Open Society Fund, logo

Téma rovných příležitostí, včetně genderové rovnosti, je v současné době stále více aktuální a rozhodně přitom nejde o prosazování padesátiprocentního podílu počtu žen ve firmách, jak se snad někteří mohou domnívat. Není to tak ani u zmíněného projektu Gender v inovacích - inovace v klastrech, jenž je zaměřen na podporu genderové rovnosti, jako motoru tvořivosti a inovací v podnikání, a posílení povědomí o přínosech zapojení žen v inovačních procesech členských firmem moravskoslezských klastrů. „Genderové audity zatím v České republice nejsou běžnou záležitostí. Dá se říct, že se o ně zajímají především osvícené společnosti, které si uvědomují, že takový krok může posílit jejich image, prospět jim v dalším rozvoji a v důsledku může být i jejich potenciální konkurenční výhodou," konstatuje genderový auditor Radim Misiaček ze společnosti RADDIT consulting. „Ostatně programové prohlášení vlády nebo například některé podmínky pro čerpání z fondů Evropské unie v novém programovacím období naznačují, že firmy, které budou podporovat rovnost příležitostí, mohou získat tržní výhodu."

Auditorka Ivana Mariánková z organizace Eko-info centrum doplňuje, že i vedení společností, které se zajímají o rovné příležitosti, bývá často přesvědčeno, že v jejich firmě panuje genderová rovnost, protože přibližně polovinu zaměstnanců tvoří muži a polovinu ženy. „Ale o tom genderová rovnost není. Ta spočívá v obsazování jednotlivých pozic ve firmě lidmi, kteří se na jejich vykonávání nejvíce hodí, a to bez ohledu například na pohlaví. A vzhledem k nastaveným podmínkám se do vhodné pozice mohou dostat, aniž by předem rozhodovalo, zda se jedná o ženy či muže," vysvětluje auditorka. „V tomto projektu chceme zaměřit pozornost firem na dosud často přehlížené příležitosti k inovacím vyplývající z jiného pohledu žen a mužů například na funkčnost výrobku, design, pracovní postup či odhalování tržních příležitostí. Pozitivní výsledky takovýchto změn jsou jasně prokazatelné.“

Pro co největší objektivitu provedení i výsledků pilotních genderových auditů bylo optimální do nich zapojit tři společnosti ze tří různých klastrů v Moravskoslezském kraji, což se podařilo. Auditem právě procházejí společnosti PRO NORTH CZECH z Moravskoslezského automobilového klastru, NAM system z IT Clusteru a Osoblažský cech z Klastru sociálních inovací a podniků SINEC.
„Respektování doporučení těchto auditů povede kromě jiného k posílení inovačního potenciálu klastrů," vysvětluje prezidentka Národní klastrové asociace (NCA) Pavla Břusková s tím, že audity by měly poskytnout zprávu o tom, jak je v členských firmách klastrů využíván potenciál rovných příležitostí žen a mužů ke zvýšení inovací. „Podstatná budou nejen doporučení z genderových auditů, ale i spolupráce s manažery klastrů, kteří tato doporučení zapracují do rozvojové strategie klastrů," pokračuje Pavla Břusková a dodává, že s velmi otevřeným přístupem se zástupci NCA setkali u Moravskoslezského automobilového klastru. „Tento nositel ocenění Zlatý klastr 2014 opět potvrdil své vůdčí postavení v inovativní oblasti a do projektu se bez váhání zapojil," zdůrazňuje prezidentka NCA a předává slovo Ladislavu Glogarovi, výkonnému řediteli Moravskoslezského automobilového klastru: „Je všeobecně známo, že největší výkonnost mají smíšené týmy, a že v genderově vyváženém prostředí se lépe pracuje. Moudré firmy s tímto pozitivním efektem počítají a genderová rovnost je součástí jejich firemní kultury. Zapojení se do zmíněného auditu proto nevnímají jako povinnost, ale jako možnost k dalšímu rozvoji."

Projekt Gender v inovacích – inovace v klastech podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…