Generál Pavel navštívil Golanské výšiny a seznámil se s aktuální situací

17.02.2015 10:07

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel v rámci své pracovní cesty do Izraele po jednání s představiteli izraelských bezpečnostních složek navštívil o víkendu i Golanské výšiny.

Generál Pavel navštívil Golanské výšiny a seznámil se s aktuální situací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Na velitelství mise UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) se setkal s náčelníkem štábu mise plukovníkem R. Riedstadlem (velitel mise se účastnil právě předání funkce velitele mise v Damašku), který ho seznámil s aktuální bezpečnostní situací v oblasti, s vývojem v zóně separace a se stavem spolupráce mezi zainteresovanými státy v konfliktu a OSN. Stranou diskuse nezůstal ani mandát jednotek OSN v tomto regionu, který neumožňuje adekvátním způsobem řešit nejen situaci v místě konfliktu, ale nezajišťuje ani bezpečnost samotných vojáků OSN. Generál Pavel se zároveň informoval na případný posun v přípravě nového mandátu jednotek OSN pro tuto oblast.

Příslušníci OSN jsou staženi z mnoha míst v zóně separace a to zejména z důvodu nepřítomnosti syrských jednotek, což nahrává aktivitám různých ozbrojených skupin. Jednotky OSN jsou z původních cca 20 stanovišť staženy na velitelství mise, které se nachází na izraelské straně a dále působí na zbývajících čtyřech pozorovacích stanovištích na severní hranici zóny separace při libanonských hranicích. Zbývající předsunutá stanoviště musela být opuštěna a následně byla obsazena různými ozbrojenými skupinami.

"Situace na syrsko-izraelské hranici na Golanech není v tuto dobu pro režim prezidenta Assada bezpečnostní prioritou. Proto ponechal celý prostor v podstatě volný pro působení Hizballáhu na severu, který je spojencem režimu a skupiny An Núsra na jihu, která bojuje proti vládním vojskům. Situaci dále komplikuje množství dalších menších skupin, které uzavírají účelová a krátkodobá spojenectví v bojích proti jedné nebo druhé straně, případně proti sobě navzájem. Všechny tyto skupiny jsou však nepřátelsky orientované proti Izraeli a silám OSN, které v lepším případě považují za zdroj financí případně vlivu prostřednictvím únosů a vydírání,“ uvedl generál Pavel.

Generál Pavel se rovněž zúčastnil patroly na hranici zóny separace a navštívil předsunuté pozice jednotek OSN, kde pohovořil přímo s irskými vojáky a vojáky z Fidži. Přímo na místě a v reálu se seznámil s aktuálními poznatky z patrolování a pozorovacích stanovišť, se statistikami a jednotlivými hlášeními, které nejlépe vystihují stávající složitou situaci.

"Za současné situace není jednotkám OSN mise UNDOF umožněno pokračovat v naplňování mandátu. Počty se snižují ze současných 950 na 750 a do léta je připraveno další snížení až na 500 vojáků. Dokud nebude na syrské straně obnovena kontrola hranice vládními vojsky, nebude možné znovu obsadit jednotkami OSN zónu separace a vrátit se k plnění úkolů mise v původních počtech. Z toho je zřejmé, že v tuto dobu není poptávka po dalších jednotkách. Na druhé straně misi stále chybí někteří štábní specialisté a hlavně odborníci na ženijní budování. Tuto potřebu budeme analyzovat a případně nabídneme OSN k využití,“ uvedl generál Pavel po skončení návštěvy.

Ministerstvo obrany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…