Generali: Navigace je dobrý rádce, ale její slepé následování může vyjít řidiče draho

07.11.2013 13:03

Více než třetina evropských řidičů dosud nepoužívá navigaci. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu pojišťovny Generali v zemích Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) a Rakousku. Navigaci nejvíce využívají Poláci a Rakušané (72 a 71 % řidičů), nejméně Slováci (53 %), Češi a Maďaři jsou mezi nimi (59 %).

Generali: Navigace je dobrý rádce, ale její slepé následování může vyjít řidiče draho
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Téměř polovina řidičů zmíněných evropských zemí má pocit, že používání navigace rozptyluje pozornost a může ohrozit bezpečnost silničního provozu. „Je to skvělý pomocník, ale někdy může být nebezpečné spolehnout se na rady systému stoprocentně.  Ani ti, kteří systému GPS důvěřují, nemusí dorazit do cíle,“ varuje Radek Bureš, vedoucí oddělení pojištění motorových vozidel pojišťovny Generali.

Od doby, kdy se navigace stala více méně běžnou záležitostí, dělí se majitelé na dva tábory. Jedni preferují zabudovanou navigaci, druzí přenosnou. Výhody i nevýhody vám vysypou z rukávu obě skupiny. „Podle našeho letošního průzkumu je tábor příznivců přenosné navigace mnohem početnější. Zabudovanou navigaci používá takřka 10 % řidičů, přenosnou přes 56 %. Více než třetina řidičů ji nepoužívá vůbec,“ uvádí za Generali Radek Bureš.

Zajímavé je srovnání řidičů těchto zemí. Poměr zastánců zabudované a přenosné navigace je přibližně stejný. Ovšem zatímco v Polsku nepoužívá navigaci vůbec až 28% řidičů a v Rakousku 29%, v ČR a v Maďarsku je to 41 % a nejvíc aut bez navigace jezdí na Slovensku, takřka 47 %.

Zmíněný průzkum pojišťovny GENERALI také ukazuje velké rozdíly v používání navigačních systémů GPS podle toho, kolik kilometrů řidič za rok najezdí.

Nejméně používají navigaci ti, kteří ročně nepřekročí 5 000 ujetých kilometrů. Používá ji jen 46 % z nich. Z řidičů, kteří mají na tachometru 5 až 10 000 kilometrů ročně, už přístroj potřebuje 57 %. A nejčastěji se jí nechávají vést řidiči, jenž najezdí během roku 20 až 30 000 kilometrů, 78 % z nich.

Ač se to nezdá, navigace v autě se používají již déle než deset let. Mezi řidiči koluje mnoho historek, kam je kdy navigace zavedla, které se dnes vyprávějí jako zábavné. Ovšem v době, kdy se staly, to tak humorná situace nebyly.

Jeden z českých řidičů se podle GPS orientoval v Praze. Navigace zavelela: „Na příští křižovatce se otočte.“ A řidič se otočil. Bohužel šlo o světelnou křižovatku a u ní stál bdělý policista. Rada navigace tehdy vyšla na 1000 korun pokuty a domluvu.

V roce 2008 obletěla svět fotografie polského auta potopeného v jezeře. Poblíž obce Glubczycze skončil na dvě jezera řidič, který se zcela spolehl na svou navigaci. Ta ale nebyla minimálně rok aktualizovaná. Během tohoto období poblíž Glubczycze zatopili část oblasti, jíž původně vedla silnice. Polák ignoroval značení, že cesta končí a zmizel ve vodě. Slepé následování navigace ho málem stálo život.

Důležité je také správné zadávání dat do přístroje. Letos v létě vyrazil řidič z Ostravska na prázdniny u Kamencového jezera. Zadal tedy vesnici Kamenec, kterou mu systém nabídl, aniž se podíval alespoň na okres, do nějž míří. Navigace jej tedy dovedla do Kamence nedaleko Plzně, zatímco Kamencové jezero leží u Chomutova.

Žádná statistika neuvádí, kolik řidičů, kteří při bloudění způsobí nehodu, se řídilo podle navigačních systémů. Ovšem všichni v takové chvíli spoléhají na povinné ručení, které musí mít na rozdíl od navigace každý. V době, kdy nikdo přesně nedokáže odhadnout dopad nového Občanského zákoníku na cenu povinného ručení v příštích letech, nabízí GENERALI novinku s názvem CarFIX.  Motoristé získají garantovanou cenu na příští tři roky a k tomu ještě roční dálniční známku v hodnotě 1500 korun na rok 2014.

Povinné ručení CarFIX přináší kromě fixace výše pojistného na tři roky a roční dálniční známky také další výhody. „Jsou to například rozšířené asistenční služby, úrazové pojištění řidiče, nebo pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem,” vypočítává Radek Bureš, vedoucí oddělení pojištění motorových vozidel pojišťovny Generali. Nejpodstatnější jsou ale podle něj skutečně velkorysé limity pojistného plnění ve výši 150 milionů korun na škody na zdraví a majetku. Povinné ručení CarFIX je možné sjednat do konce února příštího roku.

Jak řidiči využívají pojištění

V průzkumu Generali uvedla většina dotázaných (67,7 %) z pěti evropských zemí, že se cítí dokonale informováni o nejrůznějších nabídkách pojištění motorových vozidel. Přesto 1,5 % účastníků průzkumu přiznalo, že žádné možnosti automobilového pojištění nezná.

Vozidlo má pojištěné 91 % dotázaných, 7,5 % je sice o nabídce pojistných produktů informováno, žádné pojištění však sjednané nemá. Odpovědnost se zvyšuje s věkem. V kategorii 18-24 let má pojištění motorového vozidla sjednáno přes 82 % motoristů, těch nad 60 je už takřka 96 %.

Ještě výraznější rozdíly existují mezi řidiči z jednotlivých zemí. Zatímco necelých 98 % Čechů a také Poláků pojištění motorových vozidel zná a využívá, na Slovensku je to jen 84 % a v Rakousku necelých 88 %. Nejzodpovědnější jsou Maďaři s 98 %.

O průzkumu GENERALI

Exkluzivní průzkum v zemích střední a východní Evropy provedla pojišťovna GENERALI ve spolupráci s institutem MARKETAGENT.COM v průběhu měsíce září 2013. Dotazování metodou CAWI bylo zaměřeno na cílovou skupinu obyvatel starších 18 let, kteří žijí v ČR, Polsku, Maďarsku, na Slovensku a v Rakousku a mají vlastní auto. Jednalo se o vzorek 4 015 respondentů, 49,5 % mužů a 50,5 % žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…