Generali: Přes mírnější zimu způsobil mráz více škod než před rokem

05.04.2014 10:32

Přestože byla právě skončená zima mnohem mírnější než předešlé, způsobila nemalé škody. Oproti roku 2012 sice přinesla méně škod, v některých ohledech ji ale překonala.

Generali: Přes mírnější zimu způsobil mráz více škod než před rokem
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Například v případě škod způsobených mrazem. Dokládají to statistiky pojišťovny Generali. „Přiklad loňské zimy ukazuje, jak nebezpečné může být podcenění přírodních živlů. Přestože jsme si moc nezalyžovali, zimní škody nejsou zanedbatelné,“ hodnotí Jiří Střelický, ředitel produktového managementu pojišťovny Generali.

Zimu, která právě skončila, hodnotíme jako velmi teplou, až mírnou. Ale ne všechny její dny byly takové. Vzpomeňme například mikulášské období loňského roku, kdy se o území ČR jen otřel okraj zimní bouře Xaver. Za jediný den napadlo na horách 15 až 25 centimetrů sněhu, silný vítr navál na silnice sněhové jazyky, mrzlo. Ve statistikách pojišťovny Generali můžeme zjistit, že už 5. prosince se zvedly počty nahlášených událostí oproti předcházejícím dnům na čtyřnásobek, v pátek 6. prosince se ještě téměř ztrojnásobily. Den s takovým počtem škod zima, která předcházela, nepřinesla.

Fakt, že poslední zima nás přece jen potrápila sněhem, vichřicemi a mrazem mnohem méně než jiné, dokládají i statistiky pojistných událostí. Za zimní měsíce roku 2013 nahlásili klienti pojišťovny Generali například o 18 % škod způsobených sněhem méně než ve stejných měsících předcházejícího roku.
Paradoxně však oproti zimě 2012 nahlásili klienti Generali v loňském roce o 16 případů více škod způsobených mrazem.

Další typickým zimním rizikem je tíha sněhu. Nejvíce takových škod hlásili po oba roky (2012 a 2013) klienti z Moravskoslezského kraje. V roce 2012 to bylo 116 případů. O rok později pak 107 událostí. Před rokem obsadil druhé místo Liberecký kraj se 106 případy. V roce 2013 však bylo ze severu nahlášeno jen 52. Druhé místo za minulý rok tak patří Zlínskému kraji se 64 událostmi. Oproti předchozímu roku zde také došlo k poklesu, a to o 28 případů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…