Generali: Znáte nejhorší díru republiky? Nechte ji s námi opravit

31.03.2014 17:29

Výmoly.cz vyhlašují dnes za podpory Nadace pojišťovny Generali 4. ročník ankety Nejhorší díra republiky.

Generali: Znáte nejhorší díru republiky? Nechte ji s námi opravit
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

V loňském roce se v ČR do projektu zapojilo 2620 motoristů, kteří dosud nahlásili 4391 úseků s výtluky. Jejich aktivita pomohla silničářům identifikovat kritická místa. 40% z nich bylo opraveno. V loňském ročníku Nejhorší díry republiky zvítězily výtluky na silnici II/236 ve Smečně na Kladensku. Výmoly, které řidiči pojmenovali Tankodrom Smečno, byly již v červenci 2013 opraveny. Zatímco anticenu si vloni odnesl Středočeský kraj, ve kterém Smečno na Kladensku leží, cenu za opravy získali silničáři Moravskoslezského kraje, kterým se podařilo opravit 52 % nahlášených výtluků. Nejhorší díru budou stejně jako loni hledat také řidiči v Maďarsku a na Slovensku, kam se projekt v loňském roce rozšířil.

Dnes bude spuštěna ostře sledovaná oprava dálnice D1. Řidiči se ale v ČR denně setkávají s mnoha neopravenými silnicemi, plnými výmolů, které jim ztrpčují pravidelné cesty. Velkou mediální pozornost jim však nikdo nevěnuje. Díky projektu Výmoly.cz mohou pro nápravu stavu silnic udělat něco sami řidiči a činí tak ve stále větším počtu. Každý, kdo má s sebou na cestách chytrý telefon, tablet nebo fotoaparát, může upozornit na problematické úseky na webu Výmoly.cz.
„Počty nahlášených výtluků stoupají každý rok o desítky procent. A to nejen díky rostoucí popularitě našeho projektu, ale hlavně díky všímavosti řidičů a jejich chuti často tristní stav vedlejších komunikací změnit. Výmoly.cz neznamenají jen další prázdnou kritiku, ale pomáhají navazovat komunikaci mezi silničáři a řidiči. Zveřejněním jakéhokoli problematického úseku může každý člověk aktivně přispět ke zlepšení stavu českých a moravských silnic,“ říká o projektu Petr Čaník z Výmoly.cz.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZOPAKOVAL VÍTĚZSTVÍ

V roce 2013 nahlásili řidiči nejvíce výtluků ve Středočeském kraji (1093), pochybná sláva druhého místa patřila Hlavnímu městu Praha s počtem 907 děr a na třetí příčce byl kraj Liberecký s 309 výmoly. Nejvíce oprav provedl taktéž Středočeský kraj, 398 úseků, ale při tak velkém počtu nahlášených problematických míst má úspěšnost jen 36 %.

Naopak nejvyšší úspěšnosti, 52 %, dosáhl kraj Moravskoslezský. Zopakoval tak své loňské vítězství a od Nadace pojišťovny Generali obdrží dar vy výši 100 000 korun. Loňský dar Nadace pojišťovny Generali použil na nákup techniky k údržbě silnic.

Správa silnic Moravskoslezského kraje zajišťuje údržbu na silnicích II. a III. tříd s celkovou délkou přes 2700 km, s různou kvalitou, zatížeností dopravou a různým stupněm stáří. „Proces oprav je tak nepřetržitý,“ podotýká ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje Tomáš Böhm. „Takovýto způsob komunikace s veřejností Správa silnic Moravskoslezského kraje oceňuje. Podněty motoristů vítáme, neboť nám tím usnadňují práci. Několikaleté zkušenosti z tohoto projektu jsou pro nás velmi pozitivní a každodenní vyhodnocování upozorňujících zpráv na serveru Výmoly.cz se stalo součástí práce moravskoslezských silničářů.

Našim cílem je především zajištění a udržení provozuschopného stavu všech krajských komunikací a můžeme Vás ubezpečit, že pro jeho naplnění se snažíme maximálně využít všech dostupných prostředků,“ doplnil ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje Tomáš Böhm.

Spolupráci silničářů s projektem Výmoly.cz hodnotí pozitivně také člen správní rady Nadace pojišťovny Generali Jiří Cívka: „Na Výmoly.cz máme od správců cest jen pozitivní reakce a opravdu si vážíme toho, že projekt berou vážně. Čeští silničáři si zaslouží pochvalu jednak za vstřícný přístup, ale vycházejí příkladně i ze srovnání se silničáři ze Slovenska a Maďarska. Obě země se však do projektu zapojily v loňském roce poprvé.“ Řada správců silnic si podle něj zvykla projekt aktivně sledovat, a pokud je to možné, snaží se na požadavky motoristů co nejrychleji reagovat.

Také Jan Říha, vedoucí Zelené vlny Českého rozhlasu – mediálního partnera projektu, oceňuje, že komunikace mezi silničáři a řidiči díky webu Výmoly.cz funguje: „Právě skutečnost, že projekt staví na komunikaci mezi řidiči a silničáři a tím i jejich efektivní spolupráci, oceňujeme již od počátku. Výmoly.cz nepodporují zbytečné nadávání, místo toho pomáhají situaci měnit.“ Podle Říhy patří mezi šoféry, kteří na výtluky upozorňují, také dobrovolní zpravodajové Zelené vlny.

ZAHAJUJEME 4. ROČNÍK

Ačkoli zima byla mírná a selským rozumem by se dalo tudíž soudit, že silničářům zbyde víc peněz na opravy, zatím tomu stav českých a moravských komunikací nenasvědčuje. Každý, kdo má s sebou na cestách chytrý telefon, tablet nebo fotoaparát, se může připojit k projektu Výmoly.cz, do začátku září poslat fotografii s příslušnými údaji a pomoci tak zlepšit stav komunikací. Nejpilnější účastníci jsou Výmoly.cz pravidelně odměňováni.

Pro nový ročník, který startuje právě dnes, připravily Výmoly.cz několik novinek. Kromě nového designu webových stránek i mobilních aplikací jsou to nové profily míst – přehledné statistiky a podrobnosti z jednotlivých měst a krajů. Každý uživatel si může snadno nastavit, jakou oblast, město, či obec, případně konkrétní výtluky chce sledovat a o ní pak bude dostávat aktuální údaje. Dozví se tak, kdy byla opravena díra, kterou právě on nahlásil, nebo jaký je stav jeho okolí.

Pojišťovna Generali patří s tržním podílem 6,9 % (k 31. 12. 2013) mezi největší české pojišťovny. Kromě individuálního pojištění nabízí pojistná řešení pro malé, střední a velké firmy v oblasti podnikatelských, průmyslových, technických a zemědělských rizik.

Pojišťovna Generali je součástí skupiny Generali, jednoho z největších poskytovatelů pojištění v Evropě a největší evropské životní pojišťovny s předepsaným pojistným ve výši 70 miliard eur (v roce 2012). S 80 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá skupina Generali vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, ve kterém je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…