Global Games 2015: Bronzová radost v bazénu i na atletické dráze

29.09.2015 11:43

Medailová sbírka české výpravy na Global Games v jihoamerickém Ekvádoru je bohatší o další dvě medaile. Shodně mají bronzovou hodnotu, ale zatímco první vybojovaly na dráze ve štafetě na 4x100 metrů atletky, tu druhou vylovila z bazénu plavkyně Adéla Míková na padesátimetrové trati volným způsobem.

Global Games 2015: Bronzová radost v bazénu i na atletické dráze
Foto: Martin Malý
Popisek: Global Games 2015: Jásající Adéla Míková.

Na předchozích Global Games v italském Loanu získala bronzovou medaili v polohovém závodě na 400 metrů. Toho se v Guayaquilu nezúčastnila a osobní sbírku cenných kovů rozšířila ve čtvrtek 50 metrech volným způsobem.

„Vyburcovala jsem se a povzbudila mne i moje trenérka, takže jsem si věřila. Dala jsem do toho všechno s tím, že to vyjde, nebo ne, ale naštěstí to vyšlo,“ prohlásila Adéla Míková. Přitom do finále proklouzla až sedmým nejlepším časem. Naopak na 100 metrech prsa, kde měla v bazénu jednadvacet soupeřek, skončila výkonem 1:36,37 na nepopulárním devátém místě.

O den později se jí ale povedlo postoupit hned do dvou finálových závodů. Bohužel, pauza na regeneraci byla příliš krátká, v podstatě jí tvořily dva medailové ceremoniály (ano, tentokrát už plavci na stupních vítězů dostali zajímavě vytvarované medaile, zatímco Adéla si ve čtvrtek převzala pouze diplom, a na svůj bronz stále čeká!), a to se logicky projevilo i v úbytku sil. Na stovce volným způsobem, kam se nominovala s novým osobním rekordem (1:10,40), otáčela jako druhá, v cíli ale dohmátla šestá (1:10,50). A na padesátce prsa, s třetím nejrychlejším časem z kvalifikace (42,66), byla pátá (42,92).

„Udělala jsem chybu, že jsem se nedokázala přinutit k tomu, abych ve finiši zase přidala. A navíc jsem si třikrát lokla vody.“

Jen dílčí radost z vylepšování individuálních výkonů si v Guayaquilu zatím dělá náš druhý reprezentant v bazénu, Vladimír Hlaváč. Ovšem finále na 100 metrů prsa mu uniklo opravdu o konečky prstů! V poli sedmadvaceti plavců obsadil deváté místo, když časem 1:17,92 vytvořil nejen nový osobní rekord, ale zároveň splnil B limit na letní paralympijské hry v Riu de Janeiro 2016. V pátek si stanovil nová maxima i na 50 metrech volným způsobem (27,29), kde ve výsledkové listině figuruje dvanáctý z jednatřiceti, a výborný byl výkon na 100 metrů znak (1:15,35), byť v poli nesmírně zdatných soupeřů to stačilo na sedmnácté místo ze sedmadvaceti plavců.

Dramatické chvíle si užila druhá část české výpravy v horách v Guarandě, v atletickém areálu policejní akademie a ještě předtím přímo v hotelu. Během dne volna a z blíže neznámých důvodů ulehlo všech pět českých atletek do postele a zdálo se, že v ní setrvají i v pátek, kdy se mělo znovu závodit.

„Nebyli jsme v tom sami. Identické žaludeční problémy měli i další hoteloví hosté, Francouzi a dva funkcionáři Mezinárodního paralympijského výboru. Všichni zvraceli. Těžko říct, jestli to bylo z jídla. Touha závodit ale byla u holek větší a silnější než nemoc. Sice toho v noci mnoho nenaspaly a krátce před startem štafety se šly ještě trochu natáhnout do vedlejší tréninkové haly, ale svůj boj zvládly skvěle. Vždyť časem 54,76 o víc jak tři sekundy vylepšily i národní rekord!“ popsal atmosféru v zákulisí i na dráze Josef Filip, trenér a člen užšího vedení naší výpravy na Global Games.

V cíli zavládlo pochopitelné nadšení. Vlastně i z toho, že s ohledem na dřívější stříbro Veroniky Votroubkové z hodu oštěpem už každá z českých děvčat poveze domů jednu medaili. Tu bronzovou v běhu na 4x100 metrů vybojovala štafeta ve složení Veronika Skuhrovská, Kateřina Husáková, Tereza Titěrová a Zuzana Svátková.

„Teď si přes noc odpočinou a v sobotu se Skuhrovská s Titěrovou pokusí o dobrý výsledek ještě ve finále skoku do dálky a Husáková na osmistovce,“ doplnil Josef Filip.
Poslední zkouškou výkonnosti cyklistů byl závod na 60 kilometrů s hromadným startem, kde náš nejlepší cyklista Dalibor Havelka obsadil osmé místo, Denis Murgoš skončil desátý a Tomáš Havelka byl nakonec dvanáctý.

Poprvé v historii Global Games si naši tenisté nevyslechnou v některé z vypsaných soutěží státní hymnu, neuvidí stoupat českou vlajku na nejvyšší stupínek. Ondřej Sedliský prohrál semifinále s Britem Higginsem 2:6 a dnes si zahraje o bronz s Britem Iannottim.

Do deblového finále nepostoupila ani dvojice Ondřej Sedliský – Jakub Jerhot, která jasně podlehla Britům Grahamovi s Jamesem 0:6. A v bitvě o třetí místo ji čeká další dvojice z britských ostrovů, Millar – Iannotti. Druhý český pár, Josef Hus – Jiří Humhal, vyhrál nad Australany Burkem a Schweitzerem soutěž útěchy poměrem 6:2. Jiří Humhal tak z českých tenistů zahrál v předposlední den nejlépe, protože do finále druhého pavouka „útěchy“ se probojoval i v singlu, v němž narazí na Schweitzera.

David Soeldner, Guayaquil, Ekvádor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …