Globální ekonomický výhled centrální banky: Míra inflace se zřejmě již odrazila od svého dna

18.12.2016 7:35

Poslední letošní vydání měsíčníku Globální ekonomický výhled přináší pravidelný přehled aktuálního i očekávaného vývoje ve vybraných teritoriích se zaměřením na hlavní ekonomické veličiny: inflaci, růst HDP, předstihové ukazatele, úrokové sazby, měnové kurzy a ceny komodit.

Globální ekonomický výhled centrální banky: Míra inflace se zřejmě již odrazila od svého dna
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Letošní rok byl pro Spojené státy i eurozónu, co se týče výkonu jejich hospodářství, méně příznivý než rok minulý. Nicméně výhledy pro rok 2017 ukazují, že zejména nejsilnější světová ekonomika by se měla vrátit k růstu přesahujícího viditelně 2% hranici. Eurozóna i její nejvýkonnější část, tj. německá ekonomika, by měla růst zhruba obdobným tempem, jaké jsme pozorovali v letošním roce. Dobrou zprávou pro světovou ekonomiku je, že se míra inflace zřejmě již odrazila od svého dna a bude na svých výhledech s různou intenzitou stoupat a přibližovat se pomyslnému ideálu, tj. 2% růstu cenové hladiny. Nejdále z námi sledovaných zemí bude mít k této hodnotě Japonsko, které v letošním roce opět sklouzlo do deflace, avšak výhledy pro příští rok dávají i „zemi vycházejícího slunce“ naději, že deflační hrozbu v roce 2017 zažehná.

Celý materiál najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…