Grafický kabinet ve Schwarzenberském paláci představuje dosud neznámou grafiku Václava Hollara

16.09.2017 16:45

Sbírka grafiky a kresby Národní galerie v Praze, která uchovává jednu ze tří největších a nejvýznamnějších sbírek grafiky a kresby Václava Hollara na světe (vedle British Musea v Londýně a Thomas Fisher Rare Book Library v Torontu), nyní získala velmi výjimečný přírůstek: Hollarův doposud zcela neznámý grafický list.

Grafický kabinet ve Schwarzenberském paláci představuje dosud neznámou grafiku Václava Hollara
Foto: ngprague.cz
Popisek: Národní galerie

Výstava Václav Hollar ve službách anglické šlechty je k vidění do konce letošního roku.

Sbírka grafiky a kresby Národní galerie v Praze, která uchovává jednu ze tří největších a nejvýznamnějších sbírek grafiky a kresby Václava Hollara na světe (vedle British Musea v Londýně a Thomas Fisher Rare Book Library v Torontu), nyní získala velmi výjimečný přírůstek: Hollarův doposud zcela neznámý grafický list.

Povědomí o grafickém díle Václava Hollara, od kterého je známo bezmála 3000 leptů, bylo donedávna pokládáno za již uzavřené, a asi málokdo by předpokládal, že se objeví další. Proto je získání dodnes neznámé grafiky mimořádně významné. Je to vyobrazení Erbu se třemi zvony, v bohatém orámování, podepsané autorem a datované rokem 1651.

Grafika je provedena Hollarovou typickou technikou leptu a jeho charakteristickým jemným rukopisem, který je stále právem předmětem obdivu. Vyobrazený erb pravděpodobně náleží anglicko-skotskému rodu Porter. Jak známo, Hollar pracoval po svém odchodu do Anglie v roce 1636 u významného anglického šlechtice a velkého sběratele umění Thomase Howarda, Hraběte z Arundelu a pro anglickou šlechtu pracoval i za svého pobytu v Antverpách v letech 1646-1652, do kdy je lept datován (1651).

V rámci povědomí o díle Václava Hollara je objev tohoto doposud neznámého a unikátního leptu mimořádný i v mezinárodním měřítku a pro Národní galerii v Praze tato akvizice za zahraniční sbírky znamená skvělé doplnění sbírky Hollarových grafik. Nákup se realizoval díky finančnímu příspěvku Ministrestva kultury z tzv. programu ISO.

Nyní je grafika vystavena v nově otevřeném grafickém kabinetu ve Schwarzenberském paláci na výstavě Václav Hollar ve službách anglické šlechty, kde bude k vidění až do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…